Nagyvilág

Ingyenessé teszi Málta a nemi megerősítő műtéteket

Málta miniszterelnöke személyesen látogatott el szeptember tizedikén a főváros, Valetta pride felvonulására, hogy megossza a résztvevőkkel a hírt, miszerint a szigetország jelenlegi LMBTQ-jogaiban hamarosan változások történnek. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a transznemű emberek számára ingyenessé teszik a nemi megerősítő műtéteket.

Robert Abela másnap a helyi ONE rádiónak is nyilatkozott: „A jelenlétem, valamint a miniszterek és a parlamenti képviselők tegnapi jelenléte azt az üzenetet szimbolizálja, hogy bár sokat tettünk, még többre van szükség. Bár büszkék vagyunk arra, amit tettünk, még többet kell tennünk.

Abela, aki a kormányfői tisztség mellett a máltai Munkáspárt vezetését is ellátja, azt is megemlítette, hogy nemrég feloldották a meleg férfiak véradására vonatkozó országos tilalmat. Az ingyenes nemi megerősítő műtétek pedig a következő lépést jelentik annak érdekében, hogy Málta még befogadóbb és elfogadóbb országgá váljon.

A tilalom feloldását bejelentő Facebook-bejegyzésében Abela a következőket üzente: „A büszkeség hetének nemcsak azt kell szolgálnia, hogy büszkén emlékezünk arra, amit az elmúlt években elértünk, hanem arra is, hogy megértsük, az egyenlőségért folytatott munka soha nem állhat meg„.

 

 

A reformok továbbra is a kormány napirendjének élén állnak. Nem utolsósorban az egyenlőség területén” – zárult az üzenet.

Az ILGA-Europe, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ernyőszervezet május 12-én, a ciprusi IDAHOT+ fórumon tette közzé éves európai Szivárvány térképét. Míg Magyarország három helyett csúszott vissza, addig Málta ismét példát mutatott Európa többi részének. A szigetország ugyanis hetedik éve zsinórban foglalja el az első helyet az LMBTQ közösség elfogadásáról és egyenlő jogairól szóló rangsorban.

 

Málta ismét az európai Szivárvány térkép csúcsán

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin