Kultúra

Indul a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A hazai mozikba elég ritkán jutnak el dokumentumfilmek, pedig a műfaj megérdemelten van jelen a vetítőtermekben. Külföldön már régi hagyománya van a direkt dokumentumfilmeknek szentelt fesztiváloknak, Magyarországon az utóbbi időben kezdenek nagyobb figyelmet szentelni a műfajnak. Pedig nincs miért szégyenkeznie kis hazánknak sem, hiszem doksik terén sem kell a szomszédba mennünk egy kis tehetségért.

Ezért is örvendetes, hogy új fesztivállal bővül a hazai repertoár. Szeptember 24. és 28. között rendezik meg az első, hagyományteremtő Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (becézve BIDF), amelynek a Corvin mozi ad otthont. A szervezők széles perspektívával és nagy távlatokban gondolkodnak – céljuk Magyarország első rangos versenyének és fórumának létrehozása, ahol a világ bármely részéről érkező alkotások tematikai megkötés nélkül szerepelhetnek. Összesen 41 filmet láthat a közönség, amiket három hosszú és egy rövidfilm versenyszekcióban értékel majd a nemzetközi zsűri. Versenyen kívül az elmúl 25 év magyar dokumentumfilm-terméséből is válogathatunk, valamint a Hot Docs Kanadai Dokumentumfilm Fesztivál legjobb alkotásait is megtaláljuk a programban. A vetítések mellett közönségtalálkozókra is szép számmal adódik majd lehetőség, mivel szinte az összes filmet személyesen is elkíséri valamelyik alkotója.

Látnivaló tehát bőven akad. Három filmet azonban különösen szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani:

ERROR 404 – Elveszett gyerekek

(Children 404, Askold Kurov és Pavel Loparev, Oroszország, 76 perc, 2014.)

2013. június 30-án Putyin egyetlen tollvonásával Oroszország évszázadokat lépett vissza a meleg egyenjogúság kérdésében. A törvény, amely megtiltja a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálását” a fiatalkorúak körében, nagy nemzetközi nemtetszést váltott ki. A legrosszabbul persze az orosz fiatalok és az ő támogatóik jártak: védtelenek maradtak az őket ért támadásokkal szemben. A rendezők, Kurov és Loparev, 45 tizen- és huszonéves fiatal személyes vallomásán keresztül tárják fel az országban élő melegek megaláztatással és diszkriminációval terhes életét, de nem feledkeznek meg azokról a pillanatokról sem, mikor szembeszállnak támadóikkal.

https://www.youtube.com/watch?v=ViEZ7qzbm0M

FOGSÁGBAN KRISZTUSÉRT

(Kidnapped for Christ, Kate Logan, Egyesült Államok, 85 perc, 2014.)

Sok rémtörténetet hallottunk már az Amerikában sajnos egyre divatosabb bentlakásos táborokról, ahol a „problémás” gyerekek „keresztény” elvű átnevelése zajlik – a szülők kérésére. Kate Logan filmjéből kiderül, hogy a helyzet talán rosszabb is, mint képzeltük. A film több fiatal (köztük David, egy meleg srác) történetét követi nyomon, akik a Dominikai Köztársaságban felállított intézményben élik át a „Kultúrsokk terápia” és a „Keresztény miliő terápia” nem mindennapi fizikai és lelki megaláztatásait.

http://vimeo.com/80489046

MAJDNEM SZÉP ÉLETÜNK

(Life Almost Wonderful, Svetoslav Draganov, Bulgária, 85 perc, 2013.)

A film három féltestvér életébe enged bepillantást, akikben vezetéknevükön kívül nem sok közös akad. Még az apjuk sem ugyanaz – nevüket anyjuk, Lilly után kapták. Hármuk közül a legidősebb Alexander, aki egy fodrászversenyt szeretne minden áron megnyerni. A középső testvér, Bobby szerzetesnek áll, míg a legifjabb, James TV sztár szeretne lenni. Anyjuk halála után nagyanyjuk az egyetlen, aki összetartja a családot. Bár külön utakon járnak, mindannyian a boldogsághoz vezető utat keresik.

http://vimeo.com/79283236

A vetítések pontos időpontját és a részletes programot megtaláljátok a BIDF honlapján.

www.bidf.hu

HUMEN Team

hirdetés
Previous post

DV8 újra a Trafóban - társadalmi kérdések fizikai színházban

Next post

Minden, amit Kylie Minogue-ról tudnod kell a koncert előtt