Hírek

Indiában betiltották a Love, Simon című filmet

Az itthon Kszi, Simon címen futó romantikus vígjáték egy meleg középiskolás fiúról szól, aki az unalmas amerikai kisvárosban beleszeret egy rejtélyes fiúba, akit csak e-maileken keresztül ismer.

A maximálisan családbarát film indiai bemutatóját most témája miatt mégis “határozatlan időre elhalasztották” a helyi cenzori hivatal döntése miatt. Tették mindezt az utolsó pillanatban: az eredetileg június 1-re meghirdetett premier előtt szembesültek azzal a nézők, hogy a Love, Simon-ra nem lehet foglalni jegyeket.

 

 

A cenzori hivatalként működő Central Board of Film Certification (CBFC) már sokadik alkalommal tilt be LMBTQ témájú filmet az országban. Most azonban mintha változna valami. A kontinensnyi méretű országban kifejezetten erős a civil szféra, az állampolgárok a hivatali igazságtalanságokba nem nyugszanak bele némán, és máris petíciók születnek a tiltás visszavonására, mert sokak szerint hasznos a hasonló filmek bemutatása.

Az LMBTQ emberek láthatósága különösen fontos lenne az országban, ahol a homoszexualitás még mindig büntethető, jóllehet komoly erők mozdultak meg, hogy végre töröljék a büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusát. Ha ez nem lenne elég, az LMBTQ kérdés tabunak számít, és alig kap figyelmet a mainstream médiában.

Ahogy az egyik petícióban fogalmaznak, az indiai médiában régóta hiányzik az LMBTQ emberek láthatósága, egy ilyen film azonban segíthetne akár a szülőkkel is megértetni, hogy mi is jelent melegnek, leszbikusnak lenni. A hasonló alkotások óriási hatással lehetnének arra a közvéleményre, ami nem sokat tud az LMBTQ közösség életéről.

Az elmúlt években a CBFC számos LMBTQ témájú filmet tiltólistára tett, és amelyik darab netán mégis zöld utat kapna, ott egyes jelenetek kivágását megkövetelhetik. Így járt az Oscar-díjas Holdfény is, amiből kihagyták a film kulcsjeleneteit, nem törődve azzal, hogy a dráma elvesztette az eredeti jelentését.

 

A Kszi, Simon hazai bemutatója június 21., de már most elcsíphető egyes fővárosi mozikban.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb