Életmód

Ilyenek voltak a melegek a viktoriánus korban?

viktoriánus kor kifejezés az 1837-1901 között uralkodott Viktória angol királynőről kapta elnevezését. E jelző a későbbi generációk szóhasználatában súlyosan megbélyegző tartalmat kapott: a szűk látókör, a begyöpösödöttség, a mesterkélt finomkodás, illetve a képmutatás és a prüdéria szinonimájává vált.

A kor nyilvánosan hirdetett normája a nemi életet csak a gyermeknemzés érdekében tartotta elfogadhatónak, de gyakoriságát és formáit még a házasságon belül is korlátozni kívánta. A puritán polgári morál a szexualitást elvben  elutasította mint örömforrást. A nemiséget a kor véleményvezérei és erkölcscsőszei állatias, primitív életszférának nyilvánították, amelyet szigorúan ellenőrizni kell.

Mindezek ismeretében különösen értékesek azok a 19. században készült fotók (sztereografikus képek és dagerrotípiák digitalizált másolatai), amelyeket a Columbia Egyetem könyvtárosa, Herbert Mitchell adományozott a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumnak. Az egyedülálló fekete-fehér fényképek férfiakat mutatnak be különböző helyzetekben a kamera előtt.

Hol egymás ölében ülnek, hol csak összeakasztják lábaikat, vagy éppen kezüket pihentetik a másik combján. Vajon rokonok ők? Közeli barátok? Vagy szerelmes párok egy olyan korból, amikor a homoszexualitás bűnnek számított?

Jó barangolást kívánunk!

 

Previous post

A kávé is lehet személyre szabott élmény

Next post

Idén már Disneyland is a pride-ot ünnepli