Hírek

Ilyen volt a vörösre festett a Lánchíd az AIDS világnapján

Fotók: Török Dániel

 

Mára hagyománnyá vált, hogy a társadalmilag kiemelten fontos világnapok idején a Lánchíd különleges fényfestést kap.

December elsején, az AIDS világnapjához kapcsolódóan először világították ki a Széchenyi lánchidat – méghozzá az AIDS-ellenes küzdelem jelképévé vált piros szalag színével. Erre a szimbolikus lépésre először került sor Magyarországon, és reményeink szerint mostantól minden évben ezen a módon is emlékezhetünk. A különleges fényfestés az Európai Szűrési Hetet követte.

A rendhagyó, figyelemfelkeltő eseményt a HIVszures.hu és a Humen azért szervezte, hogy a világnap apropóján felhívja a figyelmet a rendszeres HIV-szűrés és a biztonságos szex fontosságára, valamint a HIV-vel élő emberek elfogadására. Ebből az alkalomból egy hídsétát is tartottak – a budai oldalon, a Clark Ádám téren 16:30-tól kezdődő gyülekező után a séta délután öt órakor indult.

 

 

A humán immundeficiencia-vírus, azaz a HIV több mint 30 éve jelent meg Magyarországon. 1985 óta itthon 3965 HIV-fertőzöttet szűrtek ki – a betegség ma már jól kezelhető, ehhez azonban időben fel kell fedezni. Sokan későn kerülnek orvoshoz, és addigra már kialakul náluk az AIDS. Az 1985-tel kezdődően rendelkezésre álló adatok szerint összesen 1040 AIDS-beteget diagnosztizáltak itthon, akik közül 415 esetben követelt emberi életet a betegség. A tavalyi évben 222 új HIV-fertőzöttet szűrtek ki, közülük 57 esetben már kialakult az AIDS betegség. Ezért is hangsúlyozzák az orvosok, szakértők és HIV-aktivisták egyaránt, hogy a rendszeres szűrés rendkívül fontos, itthon azonban alacsonynak mondható a szűrési hajlandóság.

A mostani figyelemfelkeltő esemény idején sokan kimentek a hídhoz és lefotózták a vörös színben fürdő Lánchidat. A közösségi médiában is megosztott posztokból több olvasónk is küldött nekünk, ezeket utólag is köszönjük szépen.

 

Fotó: Magyar Orsi

 

Budapesten az AIDS világnapján több rendezvény és flashmob is zajlott, valamint egy héttel korábban egy másik, kapcsolódó megemlékezés is volt. Freddie Mercury halálának évfordulóján, november 24-én a Dunakorzón alakított ki egy kis emlékhelyet néhány Queen-rajongó, azon szálloda előtt, ahol emlékezetes budapesti koncertjük idején Freddie Mercury megszállt. A rajongók igyekeznek életben tartani az AIDS egyik legismertebb áldozatának emlékhelyét, és elérni, hogy mindig égjenek a mécsesek.

 

 

 

Previous post

Esküvője után bocsájtották el a templomból a meleg orgonistát

Next post

Genderfluidnak vallja magát a Star Wars színésze