Lifestyle

Ilyen melegként felnőni Dániában

Thorbjørn Nesjan pont olyan, amilyennek a meleg dán férfiakat elképzelem: határozott, összeszedett, jó kiállású. Felnőtt férfivá érését, személyiségének kialakulását az a skandináv gondolkodásmód, világszemlélet segítette, amely születése pillanatától körülvette.

Thorbjørn keresztény szellemiségű családba született. Szülei az evangélikus Dán Népegyház világi alkalmazottai voltak, édesapja ma, 78 évesen is presbiter. A hitet komolyan vették, erkölcsös élethez tartották magukat, amely szellemiséget fiuknak is átadták. A Dán Népegyház európai mércével is haladó szellemiségűnek számít: az azonos nemű párok idén negyedik éve templomi keretek között is kimondhatják a boldogító igent.

Dán barátom korán felfedezte, hogy fiú osztálytársai is felkeltik az érdeklődését, ez a vonzalom azonban sokáig megosztott volt, felváltva pasizott és csajozott. Arra azonban gyorsan ráeszmélt, hogy valódi intimitást, igazán mély érzelmeket csak azonos neműekkel tud átélni, így ifjú évei végétől már kizárólag férfiakkal ismerkedett. Első kapcsolata a dán meleg közösséggel rádión keresztül alakult ki, amikor is egy helyi, koppenhágai rádió vasárnap esti, tematikus meleg műsorának rendszeres hallgatója volt.

A középiskolában és az egyetemen sem csinált titkot abból, hogy érdeklik a fiúk, de emlékei szerint ebből soha nem adódott gondja, inkább abból, hogy igazi „nerd” volt. Na, emiatt már annál inkább piszkálták. Barátaival rendkívül szoros volt a kapcsolata, tűzön-vízen át védték egymást, és ha össze is kaptak valamin, az inkább torkolt feszültséglevezető verekedésbe, mint komoly sértegetésbe. Tinédzser évei végére Thorbjørn igazi fennforgó volt. Ő csinálta az iskolai kioszkot, szerkesztője volt a helyi lapnak és a politikai aktivizmus sem állt távol tőle. Egy idő után az LMBT-ügyet is egyre láthatóbban képviselni kezdte. Úgy gondolja – és ebben egyetértünk –, hogy ahhoz, hogy a társadalom megismerjen és elfogadjon minket, láthatónak kell lennünk. Hiszen ki állna ki egy láthatatlan csoport jogaiért?

Thorbjørn portræt i skoven – Version 2

Nem véletlen, hogy munkahelyén, a dán katasztrófavédelmi hivatalnál évek óta ő szervezi a csapatot a Copenhagen Pride-ra. Ilyenkor ők és a tűzoltók összefogva szivárványba borított tűzoltóautóval vonulnak végig a főváros utcáin. Vannak közöttük heterók és melegek vegyesen. 2009-ben pedig minden más munkát félretéve egy teljes éven át dolgozott a világ legnagyobb LMBT sportrendezvénye, a World OutGames koppenhágai szervezésén.

Ami a politikát illeti, nagyon is tudatában van annak, mennyi minden változott a skandináv államban ötven év alatt. A hetvenes években a rendőrök még simán bevihettek két férfit az őrsre, ha látták őket együtt táncolni, míg 1989-ben már Dánia volt az első ország a világon, ahol törvényessé vált az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata.

Ehhez Thorbjørn szerint szükség volt az Egyesült Államokban elinduló változásokra, de kellettek hozzá karakteres helyi személyiségek, szerveződni kezdő közösségek. Mindez elvezetett a politikai diskurzusban bekövetkező változáshoz, amelynek egyik állomása, hogy ma két nagy dán párt – köztük egy konzervatív! – vezető politikusa is nyíltan meleg személy, és oda, hogy 2004 óta melegek és leszbikusok nyíltan szolgálhatnak a seregben.

Nem véletlen, hogy 2012-ben a Budapesten megrendezésre került LMBT sportrendezvény, az EuroGames megnyitójára is az Európai Tanács soros elnöki tisztét betöltő Dánia képviseletében a coming outolt sport- és kulturális miniszterük, Uffe Elbæk érkezett.

Thorbjørn soha nem volt és soha nem is lesz rest kivenni a részét az LMBT közösség szervezéséből, legyen szó koppenhágai, dán vagy európai ügyekről. Meggyőződése, hogy a jelen alakítói példaképek, szerepmodellek a ma fiatal melegjei számára. Ő eszerint éli életét.

Waliduda Dániel

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb