Lifestyle

Ikonikus designtárgyak a MaxCityben (x)

Hogyan válik emblematikussá egy darab, mitől lesz időtálló, egyáltalán mit keresünk a designtárgyakban? No és mi mindent találunk a MaxCityben egy fedél alatt? A kínálat szinte zavarba ejtően bőséges: funkcionális és teoretikus tárgyakat, ikonikus darabokat egyaránt találunk, ezért adunk némi támpontot a kereséshez.

„A nagy sorozatban tervezett designtárgyak világában nem az egyediséget keressük, hanem valamiféle kisugárzást, aurát, egy olyan történetet, ami meg tud szólítani bennünket” – mondta Martinkó József a tárgyak ikonikusságáról. – „Nem fontos, hogy mennyi készül belőle, ezt majd a piac eldönti. Például Philippe Starck citromfacsarója olyan ikonikus tárgy lett, amiből már 500 ezer darabot gyártottak, és nem veszítette el azt az értékét, amit ma is belelátunk.”

 

Alessi / Philippe Starck

 

Egy jó designtárgy ha nem is mindjárt ikonikus, de a magával ragadó formaterv mellett kiválóan használható, magas minőséget képvisel. A MaxCity kínálatában a legismertebb olasz kiegészítőgyártó cég, az 1920-as évektől aktív Alessi 2006 óta három szegmensre osztja a tevékenységét, megkülönböztetve a nagy szériás (ugyanakkor kifogástalan minőségű), a leginnovatívabb, illetve a kedvezőbb árfekvésű, bohókásabb termékeket. Mindez jól tükrözi, hogy az Alessi igénybe veszi a tömegtermelés igényeit is, ám a kézműves igényből ott sem enged, és ragaszkodik a kulturális tradíciókhoz is.

A Desidea kínálatában találjuk a Kartell szerteágazó palettáját a mindenki által ismert, légies Louis Ghost étkezőszékek mellett a barokkot idéző Bourgie asztali lámpákat és híres plexi darabját, az All Saints tükröt. Számunkra különösen fontos designdarab Horváth Zsuzsanna Illan függesztett lámpája is, ami 2019-ben bekerült a Luceplan újdonságai közé. A lámpa nagyon könnyű, rendkívül vékony, rugalmas rétegelt falemezből készül lézervágással. A végleges formáját a felfüggesztés után veszi fel; légies, játékos és magával ragadó, de az sem hátrány, hogy háromféle méretben kapható, és állítható a fényintenzitása is. Ikonikus lámpákkal jól áll a TH Design is: a Flos Snoopy, Aim vagy Coordinates S4 lámpái más-más térbe és feladatra, de egyformán tökéletesek.

 

Kartell / All Saints
Horváth Zsuzsanna / Illan

 

Ha a lámpa melletti másik meghatározó tárgyat, az ülőbútorokat nézzük, akkor kihagyhatatlan a Natuzzi, az egyik legismertebb márkanév a luxuscikkek közt. Olaszország legnagyobb bútorgyártója, világszerte közel 1200 értékesítési hellyel, amely a kollekciójában harmonikus megoldásokat kínál nappalik, étkezők és hálószobák komplett berendezésére – köztük olyan emblematikus darabokat, mint Natuzzi Re-Vive, a világ első ösztönös relax fotele.

Különleges kanapé a de Sede-féle DS-600 is, amit egy mitikus alpesi teremtményről, a Tatzelwurmról (Sárkánykígyó) neveztek el, és tetszés szerint bővíthető; ugyancsak kihagyhatatlan a cég dupla kanapéja, amit a világhírű svájci építészpárossal, a Herzog & de Meuronnal közreműködve terveztek, és az ország teraszos szőlőültetvényeit idézi; valamint a bokszkesztyű-fotel, ami egy ihletett pillanatban, Muhammad Ali nagy évében, 1978-ban született.

de Sede
Rolf Benz / Plura

 

Kanapék terén mind tervezésben, mind anyaghasználatban kiemelkedően magas minőséget képvisel a Rolf Benz – vegyünk csak a Plura kanapét, ami a variációi sokrétűségére már a nevében is utal.

Ne feledkezzünk meg a skandináv vonalról sem, a MaxCityben többek közt jelen vannak a legismertebb dán bútorbrand, a BoConcept örömöt és inspirációt adó, időtlenül divatos lakberendezési tárgyai. Sokat merít a skandináv designból a high-end kollekciókban gondolkodó Plydesign is: Babits Tamás 2014-ben alapított stúdiója egy családi vállalkozás harmincéves tapasztalatára építve hoz létre magas hozzáadott értékű rétegeltlemez bútorokat.

Végül említsünk meg két további megközelítést: egyrészt a XX. század esszenciális, ikonikus design darabjait felvonultató Artibus365 üzletét, illetve egy másik magyar céget is: a Remodel Stúdiót, akik nonprofit vállalkozásként a társadalmi felelősségvállalást tűzték a zászlajukra, így a felújított régi és antik jellegű bútorai nemcsak egyedi darabok, de mindig jó ügyet is szolgálnak – túl a design jó ügyén.

További részletek a MaxCity oldalán

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin