Színes

Így lett Baby Yodából melegikon Latin-Amerikában

fotó: Twitter

 

Egészen szürreális sztori végén vált Baby Yoda valóságos LMBTQ-ikonná Latin-Amerikában. De akkorává, hogy egyesek már most megesküdnének rá, hogy a B az LMBTQ-ban Baby Yodát (is) jelképezi.

Az egész Mexikóvárosban, a Kraneo Food nevű étteremben kezdődött, ahol a január hatodikai vízkereszt ünnepére egészen sajátos formában készítették el az ilyenkor szokásos Rosca de Reyes-t.

Ennek a mexikói gyümölcskenyérnek, amit a három királyok kenyereként is emlegetnek, a vallási tradícióban is szerepe van. Mert míg az ország északi részén a gyerekek karácsonykor kapják meg az ajándékokat, addig Mexikó középső és déli részén vízkeresztkor. Ennek oka, hogy ez a napkeleti bölcsek napja – karácsony ünnepének kialakulása előtt éppen ezért ez volt Jézus születésének napja is. Erre is utalva a Rosca de Reyes úgy készül, hogy abba a kisded Jézus apró figuráját is belehelyezik.

 

 

Az ilyenkor szokásos gyümölcskenyeret ma már a legtöbben nem otthon sütik, hanem készen veszik a vendéglátóhelyeken. A már említett Kraneo Foodnál azonban gondoltak egyet, és a kisded Jézus műanyagfigurája helyett a Star Wars univerzumban játszódó sorozat, a The Mandalorian kedvencét, Baby Yodát sütötték a kenyérbe.

 

 

Ahogy a Remezcla portál írja, az ötszáz pesóért, körülbelül 7500 forintért kínált gyümölcskenyér nem az első Star Wars csemegéje volt az étteremnek, tavaly nyáron például a limitált Yodita Box nevű menüjükben a burger mellé burgonyacsipsz, meglepetés ajándék, valamint kézműves Madalorian sör is járt.

A gyümölcskenyér-ügyben a mexikói főegyházmegye is állást foglalt, rádió- és televíziós igazgatóhelyettesük szerint máskor kellett volna Baby Yodát a gyümölcskenyérbe sütnie az étteremnek, mondjuk gyereknapon, vagy születésnapok alkalmából. Hiszen a vallási ünnepnek arról kell szólnia, hogy a gyermekek megismerkedjenek a kisded Jézussal, az evangéliumi történettel, nem pedig arról szól, hogy a gyerekek szórakoznak, megeszik a édes kenyeret, és az aktuális kedvencüket találják meg benne.

Míg a Baby Yodát tartalmazó gyümölcskenyeret az vásárolhatta meg, aki pont erre éhezett, az étterem húzása nem nyűgözte le a konzervatív katolikus szervezeteket sem. Össze is fogtak, hogy elutasítsák az étterem húzását, és a Nemzeti Front A Családért nevű szervezet már ott tartott, hogy ez a kulináris csavar „támadás a vallás ellen”, valamint „támadás a családi értékek ellen.”

A közösségi médiában ekkorra feltűnt, hogy a spanyol nyelvű szekcióban iszonyúan pörög valamiért Baby Yoda fotója szivárványzászlóval körítve, csak a világ többi része nem igazán értette, hogy mi történik. Ekkor érkezett egy Tumblr-felhasználó, aki röviden elmagyarázta, hogy a mexikói konzervatív szervezetek „iszonyúan fel vannak háborodva”, amiért Baby Yoda került a kenyérbe, és a szivárványzászló oka is kiderült.

„Szóval itt Baby Yodát most egy LMBTQ ikonnak tekintik, amiért kiborította ezeket a konzervatív, homofób embereket.”

 

Ez volt az a mondat, amitől aztán leolvadt a fél Twitter, és ekkor értette meg a világ, hogyan is került Latin-Amerikában Baby Yoda a szivárványzászló közepébe.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb