Kultúra

Idén se hagyd ki a Zsidó Művészeti Napokat!

Mácsai Pál, a Budapest Bár, Dés László, Nyáry Krisztián, Ónodi Eszter, Szulák Andrea, Szinetár Dóra – csak pár név arról a sokszínű palettáról, amivel az idei Zsidó Művészeti Napok árnyalatait felfestették. Megszokhattuk már, hogy a programsorozat izgalmas műfaji fúziókat teremt, szokatlan párosokat hoz össze, és ez most sem lesz másként. Soroljuk a kulturális csemegéket!

Swing, jazz és popzenei koncertek, klezmer-operett, színházi előadások, filmvetítés, kiállítás és kortárstánc-előadások – idén is lesz miből válogatni a Zsidó Művészeti Napok műsorában. 2019. május 25. és június 2. között rendezik meg a népszerű programsorozatot, amely a zsidó és izraeli kultúra kifogyhatatlan tárházát nyújtja.

Ha mindez nem lenne önmagában elég csábító, még most hívjuk fel a figyelmed arra, hogy ősbemutatókkal, egyedi produkciókkal is találkozhatsz a ZsiMü-n. A különböző helyekről, műfajokból érkező művészek legtöbb esetben ugyanis kifejezetten erre az alkalomra hozzák létre produkcióikat.

Zenében verhetetlen a ZsiMü: annyi műfaj találkozik itt, olyan izgalmas fúziók jönnek létre, hogy csak kapkodni tudjuk a fejünket! A Budapest Bár zsidó származású zeneszerzők – így például Seress Rezső, Zsüti, Fényes Szabolcs – budapesti tematikájú dalaiból válogat.  Kováts Kriszta és Farkas Gábriel Hollywood és a mozi legendáit elevenítik meg zenés estjükben: Charlie Chaplintől és Meryl Streeptől Marilyn Monroe-n, Dustin Hoffman-on, Greta Garbón és Woody Allenen át Ingrid Bergmanig és  Garas Dezsőig.

 

 

A Budapest Klezmer Band jiddis motívumokat egészít ki cigány- és népzenei elemekkel, ezúttal Szulák Andrea és Dunai Tamás színművészek vendégszereplésével. A Budapest Ragtime Band a jazz királya, Louis Armstrong zseniális dalait játssza el, méghozzá Ónodi Eszter segítségével. Szinetár Dóra musical-lemezének repertoárjából válogat, sőt sanzonokat és filmslágereket is énekel majd. Az izraeli Moran Magal pedig a folk rock műfajt keveri a gothic metal elemeivel – így dolgozza fel többek közt Leonard Cohen Halleluja című slágerét is.

Dés László zeneszerző új zenekarával készül egy vérpezsdítő improvizációs estre. Az amúgy is nagy zenei szabadsággal rendelkező jazz műfajnak tágítják majd a végsőkig a kereteit, a teljes szabadság örömével. A Zsimü történetében először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya”. Stílusok és dalok közötti utazás lesz ez az este is, ahol közös utazásra hívják a hallgatóságot a klezmer, pop, swing és soul világába.

Lenyűgöznek Marc Chagall alkotásai? Horgas Eszter fuvolaművészt is! A festőzseni képei inspirálták, amikor megalkotta Szerelmes Chagall című produkcióját. A crossover bemutató során orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből hallhatunk bravúros feldolgozásokat. Chagall szerepében Bálint András színművésszel találkozhatunk.

Színházi vonalon is erős felhozatallal készült a ZsiMü. Előzetes programként a világ első klezmer-operettjét, a Menyasszonytáncot tűzi újra műsorára a Budapesti Operettszínház, a Budapest Klezmer Banddel és olyan kiváló színészekkel mint Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Lehoczky Zsuzsa, Szulák Adrea és Kocsis Dénes.

Mácsai Pálért csak rajongani lehet! És Örkény Istvánért is, akinek novelláiból olvas fel a színművész, Lukács Miklós cimbalom-kísérete mellett. Szintén irodalmi alapanyaggal dolgozik Náray Erika és Nyáry Krisztián a Borítékolható szerelem című előadásban, amely híres íróink és költőink gyönyörű vagy épp felháborító szerelmes leveleiről rántja le a leplet.

Molnár Ferencet valószínűleg nem kell bemutatnunk. A sokszor buja komédiák és gyerekkori kedvencünk, A Pál utcai fiúk írójának azonban most ritkán ismert oldalát is felfedi Fesztbaum Béla színművész, A Szülőfalum, Pest című darabban. Molnár szenvedélyes hangú, tisztán látó publicista is volt, aki egyéni hangvételű cikkekben írta meg véleményét a világról.

 

 

Két, egymásról mit sem tudó ikerlány véletlen találkozása egy nyári táborban – ez A két Lotti rövid története, és ez is színre kerül a ZsiMün. Most táncelőadás formájában élvezhetjük Erich Kästner világhírű regényét. A Dart Társulat koreográfusa, Varga Kinga kortárs amerikai zenével dolgozott a darabban. Létezésünk, mindennapi életünk kérdéseit boncolgatja, a fizikai test határait feszegeti az Inversedance társulat a Panta Rhei című ősbemutatóval.

A filmrajongóknak pedig egy csodálatos mozit vetít le a ZsiMü: Révész Bálint rendező két barátjával és nagymamáikkal készítette el a Nagyi projekt című filmjét, amelyben nemcsak az idős hölgyek története bontakozik ki, de az európai történelemről is torokszorító emlékeket kaphatsz. A vetítés után közönségtalálkozón beszélget Veiszer Alinda újságíró Bangó Margittal és unokájával.

A mozi műfaja mellett pedig szerepet kap az idei ZsiMün a fényképészet is, hiszen Ghitta Carell, a 30-as évek Olaszországának legjelentősebb portréfényképészének állít emléket a Képzavar című látványszínházi előadás. A magyar származású fotós megörökítette Walt Disney-t, Mussolinit és a pápát is.

Felcsigáztunk? Több előzetes infót is kaphatsz maguktól a művészektől, hiszen ebben az évben újdonsággal állt elő a ZsiMü: Alinda kérdezi egy mini-portrésorozatban az alkotókat. Ebből kiderül, hogy Ónodi Eszter zenész is lehetett volna, bírja-e Dés László kutyája, ha a gazdi mellette gyakorol, kinek írta élete első szerelmeslevelét Nyáry Krisztián, és mennyire könnyen tud veszíteni Szulák Andrea. A videókat keresd a ZsiMü hivatalos felületein!

Fábián Barbara

hirdetés
Previous post

Őrizetbe vették a 15 éves fiút buzizó és fojtogató százdi polgármestert

Next post

Kijött a Batwoman első előzetese