Hírek

Idén nyáron újabb sziget ünnepelheti a házassági egyenlőséget

A brit korona, más néven Nemzetközösség sajátossága, hogy bár az uralkodó, jelenleg a 90-ik életévében járó II. Erzsébet az államfő, a kormányzást a demokratikusan választott nemzeti törvényhozás akarata irányítja.

Így fordulhat elő, hogy bár többek között Angliában, Skóciában és Wales-ben már megvalósult a házassági egyenlőség, számos úgynevezett függőségben a helyzet még nem ilyen rózsás. Ezek közé tartozik a brit szigetek és a kontinentális Európa között elhelyezkedő, alig 70 ezer lakosú Guernsey szigete, amely az Európai Uniónak sem tagja.

Guernsey szigete a térképen

A Balaton hatodát kitevő szigetecske LMBT-szervezete, a Liberate azonban hosszú évek óta küzd az egyenlőségért és harcuk várhatóan idén hozza meg gyümölcsét. Guernsey törvényhozása korábban 33:5 arányban, túlnyomó többségben már megszavazta a házassági egyenlőségről szóló határozatot, az azonban azóta sem lépett hatályba, noha a lakosság 80-90 százaléka is támogatja az ügyet.

Az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvény helyi vezetők ígérete szerint idén nyáron lép életbe, ezzel az egyik utolsó nyugat-európai fekete folt is szivárványba borulhat.

A brit szigetek közül jelenleg a már említett Angliában, Wales-ben, Skóciában, valamint Írországban és Man, valamint Jersey szigetén van házassági egyenlőség.

Previous post

Eladó Anglia egyik legrégebbi melegbárja

Next post

Fontos tévhitek a HIV-vírussal és az AIDS-szel kapcsolatban