HírekPride

Idén is szabadon vonul a Budapest Pride – nem hagyjuk magunkat bezárni

Bármi is történjen, mindent megteszünk, hogy a felvonuláshoz bárhol csatlakozhasson, aki egyetért annak céljaival. Agresszív radikálisok nem kényszeríthetnek olyan biztosítási módszereket a rendőrségre, amik akadályozzák a résztvevőket a menethez való későbbi csatlakozásban, illetve a menet elhagyásában; aránytalanul kényelmetlenné teszi azok közlekedését, akik nem vesznek részt a felvonuláson.

Meggyőződésünk, hogy a rendőrségnek csak az indokolt helyekre kell kordont telepítenie, olyan módon, hogy az erőszakos ellentüntetőket, és nem a Budapest Pride várhatóan több tízezres békés tömegét zárja el. Erről jelenleg is folynak a tárgyalások. Azt tartjuk valószínűnek, hogy a ma megjelent sajtóhírekkel ellentétben a rendőrség csak az indokolt helyeket tervezi kordonnal zárni. Arról, hogy teljes lezárás lenne tervben, nincs hivatalos információnk.

A rendőrség tavaly bebizonyította, hogy képes élő erővel biztosítani a Budapest Pride Felvonulását akár zavargások esetén is. Mi 250 menetkísérővel működünk együtt, és 50 kamerás jogi megfigyelő gondoskodik róla, hogy az esetleges szabálysértések, bűncselekmények rögzítésre kerüljenek, és eljárások induljanak miattuk. Az eljárások eredménye is látható: tavaly jogerősen elítélték a 2013-as felvonulás után embereket bántalmazó öt férfit, sőt a bíróság azt is hangsúlyozta, hogy nem csak a bántalmazás, hanem a nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusok skandálása sem jogszerű, mivel riadalomkeltő.

A biztonságot szem előtt tartva megteszünk minden szükséges lépést, hogy a vonulás ne elzárt útvonalon történjen és a menethez csatlakozni lehessen, illetve el lehessen hagyni azt. A résztvevőket arra kérjük, hogy a biztonság és gördülékenység érdekében fokozottan kövessék a rendezők és menetkísérők útmutatásait!

Tavaly egy útvonalmódosítással, de bebizonyítottuk, hogy a biztonság és a szabadság nem zárja ki egymást. Együtt megmutattuk, hogy képesek vagyunk tenni a szabadságunkért, akkor is, ha sokan nem hisznek már abban, hogy érdemes megpróbálni. Mi idén is ott leszünk július 7-én, és nem hagyjuk magunkat bezárni. Mindenkit várunk, aki egyetért velünk abban, hogy az egymásra figyelés, a kiállás önmagunkért és másokért a fontos – még akkor is, sőt különösen akkor, ha el akarnak hallgattatni vagy meg akarnak félemlíteni minket.

A Budapest Pride sajtóközleménye

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb