Itthon

Ideje, hogy Novák Katalin elismerje az azonos nemű párok házasságát

fotó: novakkatalin.hu

 

Ha a családügyi miniszter valóban az örökbefogadásra váró gyermekek érdekét nézi, akkor egyetlen teendője van: engedélyezni az azonos nemű párok házasságkötését.

Novák Katalin családügyi miniszter a Hetek című lapnak adott interjút. A Hit Gyülekezetének vezető lelkésze, Németh Sándor által alapított lapban Novák annyira szerette volna tagadni azt, hogy valójában az azonos nemű párok általi örökbefogadásokat akarják ellehetetleníteni a tervezett törvénymódosítással, hogy nagy igyekezetében éppen hogy elismerte azt.

“Magyarországon homoszexuális párok eddig sem fogadhattak örökbe törvényesen gyermekeket. Ezért ezeket a párokat mi nem lehetetlenítettük el, egyszerűen bezártunk egy jogi kiskaput. Sőt, a baloldal által 2009-ben meghozott jogszabály mondta ki ezt először: ők ugyanis az azonos nemű párok számára ugyan biztosították a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetőségét, ugyanakkor az örökbefogadást nem tették lehetővé számukra. Ezen mi azóta nem változtattunk. Az örökbefogadás szabályozásánál is a gyermekek érdekeit tartjuk szem előtt, ezért ha lehetőség nyílik arra, hogy házaspárokhoz kerüljenek, akkor ezt biztosítani lehet, de ha ez nem sikerül, akkor egyedülálló is örökbefogadhat. Rosszindulatú hangulatkeltés azt mondani, hogy megbélyegeznénk az egyedülálló szülőket.”

 

Tehát ahogy az már a törvénytervezetből is kiderült, egyedülálló továbbra is örökbefogadhat majd, azt itt szemérmesen elhallgatva, hogy az ő személyes jóváhagyásával – kivéve, ha az illető történetesen a saját neméhez vonzódik. Másként nehéz ugyanis értelmezni azt, hogy Novák “jogi kiskapunak” tartja azt, hogy a gyámhivatal eddig olyan esetekben is kizárólag a gyermekek érdekét nézte, ha az örökbefogadó LMBTQ embernek mondta magát. Ez az LMBTQ ember élhetett egyedül, vagy akár párkapcsolatban, egyik sem volt kizáró ok, de örökbefogadóvá kizárólag egyedül válhatott. Ha azonban Novákon múlik, az interjúja alapján jövőben sehogy sem.

Csakhogy közben egyetlen tudományosan megalapozott és elismert kutatás sem támasztja alá, hogy az azonos nemű szülők gyermekei bármilyen szempontból hátrányo­sabb helyzetben lennének, mint a heteroszexuális párok gyermekei, ahogy erre 11 magyar civil szervezet rámutatott.

Az világos, hogy a családügyi miniszter a házaspárok általi örökbefogadást preferálná. Novák Katalin jó szándékban és őszinteségében ne kételkedjünk, mert ha valóban az örökbefogadásra váró gyermekek érdekét nézi, akkor már szerencsére csupán egyetlen teendője van: engedélyezni az azonos nemű párok házasságkötését.

Amíg ez megtörénik, olvassuk el, hogyan veszi el a kormány a legkiszolgáltatottabbak utolsó esélyét az örökbefogadási szabályok ideológiai alapú megváltoztatásával.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb