Kultúra

Húsz év után újra elkészítették a divatfotókat ugyanazokkal a modellekkel

2004-ben Jacob Buchholz 23 éves volt, amikor az eredeti kép készült, a másodikhoz 17 évvel később, a 40. születésnapja idején állt újra modellt. / fotók: Doug Inglish / Then & Now

 

Az idő múlása és vele együtt az öregedés természetes dolog. Ennek ellenére a modern ember mintha egyre kevésbé fogadná el az öregedés természetességét, és hát legyünk őszinték, sok meleg férfi hatványozottan nehezen. Ugyanúgy találkozhatunk fiatallal, aki kétségbeesik a kora miatt, amikor betölti mondjuk a 22. életévét, ahogy találkozhatunk a meleg társkereső oldalakon olyan 28 évesekkel, akik legalább húsz éve 28 évesek. Hogy a korizmus miért is épp olyan destruktív, mint a rasszizmus, vagy a homofóbia, arról érdemes Steiner Kristóf öt évvel ezelőtti írását, az Években mért diszkriminációt felidézni.

A felidézés motiválta a Los Angelesben élő sztárfotóst, Doug Inglisht is, amikor létrehozta a Then & Now című kiállítását. Ehhez azonban nem azoktól a hírességektől (mint például David Beckham, Mila Kunis vagy Robert Pattinson) kapta az ihletet, akiket magazinok számára fotóz, hanem olyan egykori pályakezdő modellekkel, akik a befutás reményében álltak a kamerája elé az ezredforduló környékén.

„Ahogy öregszem, úgy vágyom egyre jobban a múltba. Egyfajta sóvárgás, hogy újrateremtsem a múltat, vagy csak hogy újra ott legyek, ahol voltam. Pedig az igazság az, hogy ha belegondolok, ma sokkal boldogabb ember vagyok, mint akkoriban” – mondta a CNN-nek a projekt kapcsán.

Minden azzal kezdődött, amikor Inglish felvette a kapcsolatot a Facebookon az egyik egykori modelljével és megkérte, készítsenek pár új képet. Jacob Buchholz nemcsak igent mondott, de közösen tucatnyi korábbi magazinos divatfotóját újraalkották. Innen jött az ötlet, hogy a fotós megkeresse azokat az egykori modelljeit, akik számára ő készítette az első képeket a profi portfóliójukhoz, és hogy újra elkészítsék ugyanazokat a fotókat. A képek szembeállítják az alanyok múltbeli és jelenlegi énjét, a nézők pedig elgondolkodnak az idő múlásán.

A képekből összeállított kiállítást júliusban Mexikóvárosban mutatták be, de Inglish reméli, még folytatni tudja a sorozatot és azt könyv formájában is megjelentetheti. Mint mondja, egy fotós számára katartikus élmény, hogy a mások által nem ismert, csupán egy album számára, tesztfotóként készült eredeti képek – a jelenbéli képpárral kiegészülve – új életre kelnek és megismerheti őket a nagyközönség.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin