Kultúra

A humor nagyágyúja – Interjú Ennio Marchettóval

“Egy óra mennyország egy szórakoztató zsenitől” – írta a Time Out London Ennio Marchetto olasz komikus előadásáról. Az élő papírjelmez becenévre hallgató Ennio húsz éves korában készítette el első jelmezét: Marilyn Monroe-nak öltözött be a Velencei Karneválra. Azóta bejárta a világot, pillanatok alatt változik át Eminemből Gloria Gaynorrá, és úgy tűnik, a sztárok nem sértődnek meg a paródiákon, inkább elismerik Ennio művészetét. A komikus február 3-án a MOM Kulturális Központban lép fel.

 

 

Mikor és miért döntötte el, hogy komikus lesz?
Nem döntöttem el, hogy az leszek, csak a barátaim nagyon támogattak benne. Húsz évesen pedig rájöttem, hogy képtelen lennék egy hétköznapi foglalkozást űzni életem végéig, amiből hiányzik a humor és a kreativitás.

Egyedi stílusa van. Honnan kezdte ennek a kiépítését és hogyan változott az évek alatt?
Húsz éves koromban kezdtem papírjelmezeket készíteni a velencei karnevál idején. Ezek a kosztümök nem a klasszikus commedia dell’arte figurái voltak, hanem nagyon különleges, egyszerű anyagokból, saját magam által megfestett jelmezek voltak. Csak én viseltem őket a magam, valamint az utca emberének szórakoztatására. Akkoriban kezdtem rövid előadásokkal szórakoztatni a saját barátaimat a szobámban. A ’80-as években pedig olyan karakterek bőrébe bújtam, mint Annie Lennox, Boy George és a nagy klasszikusok közül Maria Callas vagy Luciano Pavarotti.

Minden komikus máshogyan dolgozza ki a karaktereit, poénjait. Önnél hogyan néz ki az alkotófolyamat?
Erős komikus sztorikat keresek, amik sokszor magukból a dalszövegekből, vagy a személyekből áradnak a valóságban, én pedig ezekkel dolgozom.

Már több mint 350 karaktere van. Ki a kedvence közülük?
Az egyik kedvencem Marilyn Monroe, mert minden vele kezdődött. Belőle készítettem először papírjelmezt, aminek úgy jött az ötlete, hogy álmomban Marilyn egy papírkosztümben volt. Miután felkeltem, fogtam egy ollót, egy darab papírt, és nem sokkal később az életem megváltozott.

 

Az egész világon fellépett már. Mennyire nehéz a különböző kulturális hátterű nézőket szórakoztatni?
Eddig 60 országban léptem fel, köztük Ausztráliában, Tajvanon, és rengeteg európai és amerikai országban. A siker titka: a jelenlegi és a régi, történelmi ikonokat és zenéket vegyíteni, hogy mindenki felismerje őket. A régi és új karakterek variációja biztosítja, hogy bármilyen korosztálynak tetszeni fog.

Mi volt a legkínosabb pillanata a színpadon?
Előfordul, hogy a jelmezek szakadnak, de hát mindenki tudja: a show-nak mennie kell tovább.

Közel 30 éve sikeres már. Mi a titka?
Imádom, amit csinálok, és folyamatosan új karakterekkel állítom kihívások elé magamat. Így a fellépések mindig változatosak nekem és a közönség számára is. Izgalmas mindig új színpadokon, ismeretlen közönség előtt fellépni.

Kik a kedvenc humoristái, művészei, akik inspirálják Önt?
Fiatalkoromban leginkább a színházért rajongtam, azon belül is a pantomimért: Lindsay Kemp volt a kedvencem. Még David Bowie és Kate Bush is dolgozott vele. Manapság a kortárs tánc a kedvenc művészeti formám.

 

 

Kicsoda Ennio, ha nem a színpadon áll?
Szeretem a barátaimat és a finom ételeket. Az egyetlen sport, amit űzök és a hobbim, az a sétálás.

Hogyan töltődik fel a turnéi után?
Otthon, Velencében pihenek és kertészkedem.

Egy kritika így jellemezte az előadását: bámulatos, szenzációs mestermű. A komédia egy új formája, a legokosabb és legviccesebb show, amit az elmúlt években láttam. Ön hogyan jellemezné a saját előadásait három szóban?
Ironikus, szexi és kreatív.

Sok sztárral találkozott már, akiket parodizált. Hogyan reagálnak erre?
Felléptem Elton John 50. születésnapi buliján, mint Elton John. És nagyon tetszett neki.

 

Zsebedits Patrik

 

 

Jegyek már elérhetőek online a www.pannonprodukcio.hu oldalán.

 

 

Previous post

Ruhátlan twerk videó miatt bajban az orosz légierő kadétjai

Next post

Itt a trailer a Queer Eye For The Straight Guy reboothoz