Kultúra

Humen Fesztivál – A kultúra összeköt

Tove (2020)

 

A Humen Fesztivált idén immár hatodik alkalommal rendezzük meg. Budapest őszi LMBTQ kulturális fesztiválján elhozzuk nektek a legújabb filmalkotásokat, elkalauzolunk benneteket a magyar LMBTQ történelem fontos pontjaira, és többek között megmutatjuk, hogy mi történt a ‘80-as évek végétől a 2010-es évekig a fővárosi meleg életben, amikor leszállt az éjszaka.

A szeptember 7-én kezdődő fesztivál keretein belül kortárstánc-előadásokra és gasztronómiai eseményekre is invitálunk titeket, mert az idei évtől egy kicsit kibővítettük a fesztivál repertoárját – hogy ne csak lássatok, hanem ízleljetek is.

 

 

Milyen akadályokkal szembesültek a múltban azok a férfiak, akik férfiakat szerettek és a nők, akik nőkhöz vonzódtak? Megtalálták-e életük szerelmét azokban az időkben, amikor a társadalom üldözte emberi természetüket? Kik voltak az elsők Csehszlovákiában és Magyarországon, akik úgy döntöttek, hogy méltóságukért és önrendelkezési jogukért etikai harcot folytatnak? A Loading Love című kiállítás az elmúlt száz év tiltott szerelméről szóló ismeretlen történeteket tár fel térségünkben, amelyek ma is élesen és aktuális módon szólítanak meg minket.

Hogyan indult be a budapesti meleg éjszakai élet és milyen módon születtek és szűntek meg a különböző szórakozóhelyek, hogyan váltak legendává a budapesti éjszakai élet királynői, a transzvesztita előadóművészek. A Coming Out Tonight című kiállításhoz az akkori éjszakai élet legikonikusabb alakjai adják történeteiket, arcukat és fotóikat, így a kiállított fotók mögött érdekes és esetenként pikáns történetek is megbújnak.

Ami a mozizást illeti, idén kilenc filmet nézhettek meg velünk. Kezdésként rögtön a Szupernóvát a magyar premier előtt egy nappal, Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével. Játsszatok velünk a Facebookon, és nyerjetek páros belépőt a filmre! Vetítjük még például a Tove című finn drámát, az Oscarra is nevezett életrajzi film a muminok leszbikus alkotójának, Tove Janssonnak állít emléket. Érkezik majd François Ozon új filmje, a Cannes-ban bemutatkozó 85 nyara is – ezt ráadásul ingyenesen nézhetitek meg velünk a Cinema City Westendben, érdemes már most regisztrálni! Ez csak néhány példa, a teljes programért keressétek a Humen Fesztivál honlapját!

A kultúra persze nemcsak kikapcsol és szórakoztat, hanem egy nagyon fontos szerepet is betölt, mégpedig összeköt. A Humen Fesztiválnak a kezdetek óta szerepe az is, hogy ne csak az LMBTQ embereknek, hanem a többségi társadalom tagjainak is nyújtson szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget, és programjainkkal lehetőséget nyújtsunk betekinteni számukra az LMBTQ emberek életébe. Az elmúlt években azt láttuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a programok iránt, és a filmjeinket számtalan idős és fiatal, férfi és nő, magyar és külföldi, LMBTQ- és heteroszexuális ember nézi meg, vagy tér be a galériákba megnézni a kiállításokat.

Ezért is nagyon fontos számunkra a szlogenünk, ami szerint a Humen Fesztivál nem egy fesztivál LMBTQ embereknek, hanem egy LMBTQ kulturális fesztivál mindenkinek. Pont ezért is szeretjük, ha a programjainkon a címkéit mindenki a ruhatárban hagyja.

Találkozzunk a Humen Fesztiválon szeptember 7–24. között!

Erdei Zsolt
Instagram: @ezsoltee

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb