Itthon

Humen Erőforrás – Indul az LMBTQ podcast-sorozat

 

Holnap, január 16-án indul egy új podcast-sorozat Humen Erőforrás néven. Ebben az LMBTQ-újságíró, aktivista Kanicsár Ádám András beszélget olyan inspiráló emberekkel, akik a közösség láthatóságáért, jövőjéért tesznek. Ezek a történetek aztán egy könyv formájában is megjelennek majd, erről beszélgettünk Ádámmal.

Honnan jött az ötlet, hogy a készülő könyved fejezeteit podcast formájában is megoszd?

Nagyon-nagyon régóta akarok könyvet, és jó ideje állandó születésnapi fogadalmam, hogy jövőre ilyenkor már lesz egy kötet, amin rajta van a nevem. Ez picit egoistán hangozhat… De igazából egyszerűen ez egy régi álmom.
Arról, hogy miről írjak, mindig voltak ötleteim, de valahogy egyiknél sem volt meg az a bekattanás, hogy oké, ebbe most belevágok, ezt tényleg megírom. Aztán amikor tavaly készítettem az interjút Máté Dezsővel a Magyarország mindenkié cikkhez, amiben roma aktivisták nyilatkoztak a Humen Magazinnak, hirtelen megjött az ihlet. Miközben hallgattam vissza az interjút, eszembe jutott, hogy mennyire jó lenne ezt a történetet nem hatezer karakterben közölni. És hogy mennyi-mennyi ember van ma Magyarországon, akiket össze kéne gyűjteni és bemutatni őket egyben a publikumnak, illetve magának az LMBTQ közösségnek.

És meg is volt az ötlet: miért ne gyűjteném őket össze egy kötetben? Szerencsére rengeteg olyan embert ismerek az eddigi munkásságom miatt, akiket fel tudtam kérni és akikről tudtam, hogy mennyi elképesztő munka és teljesítmény van mögöttük, illetve hogy mennyit köszönhet nekik a társadalom és az LMBTQ közösség. Aztán később jött a gondolat, hogy ha mindezeket az interjúkat jó minőségben veszem fel, akkor miért ne lehetne az egészből egy podcastet csinálni? A könyv tömörít, ott benne van a lényeg, a podcastben pedig részletesen hallhat mindenről az ember, és picit valósabbá válik a megszólaló is azzal, hogy halljuk a hangját.

Majd Erdei Zsolttal pedig kitaláltuk, hogy a projekt megvalósulhat a Humen égisze alatt, hiszen régóta szeretett volna egy podcastet a magazinnak. Így lett a címe Humen Erőforrás. A könyv címe még titok. Annyira, hogy még én sem tudom.

Mi a könyved alapkoncepciója?

Olyan embereket mutatok be, akik sokat tesznek az LMBTQ közösségért, illetve olyan LMBTQ embereket, akik sokat tesznek a közösségért. És persze rengetegen vannak, akik a kettő metszéspontjában vannak.
De szeretném ezt összefoglalni úgy, hogy ebben a könyvben és podcastben hősök szólalnak meg. Mert bárki, aki ma tesz azért, hogy jobb legyen az LMBTQ közösség élete és megítélése, vagy küzd azért, hogy ez egy jobb ország, vagy élhetőbb világ legyen, számomra hős.

Kiket szólaltatsz meg a fejezetekben/podcastben?

Egyelőre 15 ember van a listámon, de ez szerencsére folyamatosan nő – a könyvben a tervek szerint valóban 15-en lesznek, de utána sem áll meg a világ. Mióta elkezdődtek a podcast felvételei és hirtelen valósággá vált az egész, hamar realizáltam, hogy a könyv csak egy cél, csak egy pontja ennek a sztorinak. A podcast sokkal hosszabb távra szól.

Az első hónapban Lakner Zoltán politológus, Pál Marci, a Család az család kampány apukája, Takács Mária filmrendező és Perintfalvi Rita teológus fognak szerepelni. Utóbbi például rengeteget mesélt az éppen készülő könyvéről, amiben 33 olyan ember történetét dolgozza fel, akiket egyházi szereplő bántalmazott szexuálisan. Vagyis nem szigorúan csak LMBTQ témákról lesz szó. De emellett meg fog szólalni Erdei Zsolt is, aki szerintem először mondja el tüzetesen a Humen Media történetét, és Máté Dezső, roma aktivista, aki az élettörténetét is elmesélte. Picit még vegyes a kép, de hiszem – és tudom – hogy lesz benne rendszer.

Mikorra várható a könyv megjelenése?

Remélhetőleg júliusban. Mivel a könyv mindig születésnapi fogadalom volt, így szeretném, ha a születésnapomon jelenne meg. Még nem döntöttem el, hogy ez cuki, romantikus, gejl vagy erőltetett. De határidőnek mindenesetre kényelmes.

A podcast adás mikor indul? Hol lesz elérhető?

A podcast jóval hamarabb elindul, január 16-án szombaton, a Spotify-on lesz meghallgatható – a csatorna már elérhető, várja a feliratkozókat. Az első vendég Lakner Zoltán lesz, akivel beszélgettem coming outról, családról és leginkább persze politizáltunk.

 

 

Mi a célod ezzel a nagyszabású projekttel?

Meg szeretném mutatni az embereknek, hogy ez a társadalom tele van csodálatos hősökkel és olyan elképesztő agyakkal, akik nap mint nap értünk küzdenek. Bízom benne, hogy ennek a kötetnek és podcastnek ereje lesz: rengeteg zseniális szereplő egy könyvben és sorozatban, akikre minden magyar büszke lehet. Talán ez a célom: hogy büszkék legyünk ezekre az emberekre és inspiráljanak minket, erőt merítsünk az ő munkájukból és tevékenységükből.

Te miből merítesz energiát egy ekkora feladathoz? Mi motivál?

Szeretek küzdeni és szeretek bizonyítani, magamnak is és a külvilágnak is. Rengeteg energiát követel egy ilyen projekt, sok szabadidőt kell hozzá feláldozni, de egy-egy beszélgetés ezekkel az emberekkel annyira feltölt és annyira lelkessé tesz, hogy eszembe se jut fáradtnak lenni. Emellett sok ember vesz körbe, akik inspirálnak, bátorítanak, támogatnak, nekik nem lehetek elég hálás.
És rossz alvó vagyok. Ez mindenképpen nagy segítség az idő szempontjából.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin