Hírek

Horvát tüntetők szerint a nők elleni erőszak tiltása a melegházasság előszobája

Több ezren vonultak fel Zágrábban a nők ellen. A tiltakozás kiváltó oka, hogy az ország csatlakozni készül az isztambuli egyezményhez, ami az Európa Tanács által megalkotott nemzetközi egyezmény a nők elleni erőszakkal és a családon belüli erőszakkal szemben.

 

 

Csakhogy a horvát tiltakozók szerint az egésszel baj van, mert olvasatukban a szövegben téves a társadalmi nem (gender) megfogalmazása, ami így hangzik:

A nem: azok a társadalmilag kialakult szerepek, viselkedési formák, tevékenységek és jellegzetes tulajdonságok, amelyeket egy adott társadalom a nőkre és a férfiakra nézve megfelelőnek tekint.

A helyi értelmezés szerint ebben a formában ez transzbarát értelmezésre is lehetőséget ad – ami valóban az Európa Tanács célja volt -, valamint törvényi szinten jogi kiskaput nyújtana a tiltakozók szerint a házassági egyenlőségért küzdő aktivistáknak.

A jobbközép horvát kormány úgy döntött, az ország csatlakozik az egyezményhez, ez azonban mind a kormánypárt, a konzervatív szerveztek és a katolikus egyház felháborodását is kiváltotta. A parlament még nem ratifikálta az egyezményt, ezért ezrek vonultak az épület elé, hogy hangot adjanak ellenérzéseiknek. A tiltakozók egyenesen Andrej Plenković miniszterelnök lemondását követelik, amiért támogatja az egyezményt.

 

 

A tiltakozók mellett áll Željka Markić konzervatív vezető is, aki 2013-ban népszavazást kényszerített ki a házasság fogalmáról, hogy az kizárólagosan heteroszexuális jelentéssel bírjon. A horvátok kétharmada ezután az azonos nemű házasságok tiltása mellett szavazott.

 

 

A horvát érvkészlet sok egyezőséget mutat a hazaival. Az Associated Press-nek Markić elmondta, hogy „Ellenezzük a gender-ideológiát”, míg egy korábbi kormánypárti képviselő, Gordana Turić szerint „Azért tartanak minket maradinak, mert hiszünk Istenben. Az isztambuli konvenció ellentétes a kereszténységgel.” A tüntetés szervezője, Kristina Pavlovic a Reuters-nek azt mondta, a tiltakozás és az ügy fordulópont Horvátország életében. „A horvátoknak el kell dönteniük, hogy az ország megőrizze-e a hagyományos és családi értékeket, vagy másik irányba menjen, amit kívülről, Brüsszelből erőltetnek ránk.”

 

 

A közvélemény-kutatások szerint egyébként a horvátok kétharmada támogatja az ország csatlakozását a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményhez.

Ettől függetlenül vallásos csoportok újra népszavazás kiírását követelik abban a reményben, hogy meg tudják ismételni a 2013-as eredményeket.

Az isztambuli egyezményt Magyarország 2014. március 14-én írta alá, azonban egy évvel később az országgyűlés elutasította az egyezmény ratifikálását szorgalmazó indítvány tárgysorozatba vételét, – a ratifikálás azóta sem történt meg -, és az egyezmény ellen a magyar Parlament előtt is sor került tiltakozásra.

 

(PinkNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin