Kultúra

Horror minden mennyiségben

A nyári hőségben szívesen menekül az ember a légkondicionált mozitermekbe. Szeretjük, ha a kinti 30 fok ellenére kicsit megborzongunk. A következő két film pedig a borzongást még jobban növeli, hiszen az igényes horror kedvelőinek tartogatunk csemegéket.

démonok között 2

Démonok között 2

Ha a főnök választott magának kedvenc júniusi folytatást, akkor én sem leszek rest. Az utóbbi idők gyatra termése után a horrorrajongók 2013-ban egy emberként lélegeztek fel, mikor James Wan útjára engedte a Démonok között első részét. A kísértethistóriákat – és a horrort úgy általában – sokan temették már, de szerencsére a Perron család esete a démonnal új életet lehelt a műfaj bomlásnak indult tetemébe. Egy év múlva moziba került a spin-off, de Annabelle, a megszállt baba (nem, nem Chucky) kissé szedett-vedett sztorija nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Szóval nagyon vártuk már a hivatalos folytatást, hiszen ezt újra Wan mester dirigálta. A paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren ismét egy bajba jutott családon segít, akik megint nem olvasták el az apró betűs részt a ház adásvételi szerződésében. A helyszín ezúttal Anglia, ahol egy négy gyerekes anya hívja segítségül a démonokkal jól boldoguló párost. Az asszony két lánya egyre furcsább jelenségeket tapasztal az ódon házban, ami persze egyáltalán nem jelent jót. A történet az enfieldi poltergeist történetét dolgozza fel, ami a hetvenes években nagy port kavart az angol sajtóban. Az mindegy is, hogy megtörtént-e az eset a valóságban, a lényeg, hogy a vásznon megtörténik – méghozzá a Wantól megszokott minőségben és adrenalinszinttel. Köszi, június!

Démonok között 2 (The Conjuring 2) 

Színes, magyarul beszélő, amerikai horror, korhatár 16 év
Bemutató: június 9
Rendező: James Wan
Forgatókönyvíró: James Wan, Chad Hayes
Operatőr: Don Burgess
Producer: Rob Cowan, Peter Safran, James Wan
Szereplők: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Franka Potente, Frances O’Connor, Robin Atkin Downes, Sterling Jerins, Simon McBurney, David Thewlis

neon démon

Neon Démon

Hogy a június azért ne csak a folytatásokról szóljon, nézzünk egy olyan filmet is, ami előtt még nem taposta ki az ösvényt egy első rész. Kitaposta viszont – vagy inkább egy hatalmas faltörő koshoz hasonlóan megnyitotta – az utat a rendező, Nicolas Winding Refn előző filmjeivel. A Drive-ot a közönség és a kritika is az egekig magasztalta és még annak a bizonyos kopasz, aranybőrű fickónak is a közelébe került. A Csak Isten bocsáthat meg már megosztotta a nézőket, de képi világa és brutalitása beleégett a retinánkba. Mindkét film a Cannes-i Filmfesztivál versenyszekciójában indult – ahogy a rendező legújabb filmje, a Neon démon is. A történet szerint Jesse, a fiatal, feltörekvő modell Los Angeles-be költözik, ahol azonnal szerződést ajánl neki egy divatmogul. Ahogy egyre jobban belekeveredik a város divatvilágába, úgy kerül egyre inkább egy csapat modell befolyása alá, akik bármit megtennének, hogy megszerezzék Jesse-től, ami nekik kell: a testét – merthogy kannibálokról van szó. Ha ezt az önmagában is bizarr elképzelést összerakjuk a rendező vizuális stílusával, akkor valami egészen elképesztő végeredményt kapunk. Refn ezúttal egy szinte kizárólag nőkből álló szereplőgárdát gyűjtött össze (meg Keanu Reeves-t), hogy az erőszak egy másik oldalát is szemkápráztatóan gyönyörű képekkel járhassa körül. Kíváncsian várjuk, hogy a cannes-i zsűri tagjai (köztük Nemes Jeles Lászlóval) mit szólnak majd hozzá.

Neon Démon (The Neon Demon)

Színes, magyarul beszélő, francia-amerikai-dán horror, 110 perc
Bemutató: június 23.
Rendező: Nicolas Winding Refn
Forgatókönyvíró: Nicolas Winding Refn, Mary Laws, Polly Stenham
Operatőr: Natasha Braier
Producer: Lene Borglum, Sidonie Dumas, Vincent Maraval
Szereplők: Keanu Reeves, Christina Hendricks, Elle Fanning, Jena Malone, Abbey Lee, Bella Heathcote, Desmond Harrington, Charles Baker, Karl Glusman

Robi

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb