Nagyvilág

Hongkongban mérföldkőnek számító pert nyertek transznemű aktivisták

hongkong transznemű aktivista
Henry Edward Tse transznemű aktivista „jogi győzelem” feliratú transzparenssel a bíróság előtt. Fotó: Anthony Kwan / AP

A hongkongi legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a transznemű embereket nem lehet kötelezni nemi megerősítő műtétre ahhoz, hogy hivatalos irataikban megváltoztassák a nemüket – jelenti az AP.

A mérföldkőnek számító döntés két transznemű férfi, Henry Edward Tse és „Q” ügyében született, akik januárban fordultak a bírósághoz, miután megtagadták tőlük nemük megváltoztatását a személyi igazolványukban. Ennek oka, hogy a hatályos törvények szerint kizárólag akkor kérelmezhetik az okmányok megváltoztatását, amennyiben a női ivarszerveket eltávolítják és férfi nemi szerveket hoznak létre.

Tse és Q is részben átesett a nemi megerősítő műtétek egy részén, eltávolíttatták a mellszöveteiket és hormonterápiát is kaptak, férfiként élnek – a teljes műtétet azonban nem vállalták.

Korábban az elsőfokú és a fellebbviteli bíróság sem volt hajlandó foglalkozni az ügyükkel, így a legfelsőbb bírósághoz fordultak. Az itteni döntés szerint a meglévő jogszabály alkotmányellenes, és „elfogadhatatlanul súlyos terhet” jelent. A bíróság szerint a jogszabály „aránytalan mértékben” sérti Tse és Q nemi identitáshoz és a testi épséghez való jogát.

A bírók szerint a transznemű személyek esetében felmerülő adminisztratív problémák többsége a külső megjelenésükből fakad és nem a nemi szerveik meglétéből. Ezért sokkal nagyobb zavart és feszengést okoz az okmányokon meghagyott születéskor meghatározott nemük.

Tse nagyon örült a döntésnek. „Most már férfiként szerepelek a személyimben, sokkal könnyebb lesz nemek szerint elkülönített helyekre bejutnom. Nem fognak megkérdőjelezni, és megalázni azzal, hogy előbújtatnak az igazolványom segítségével, amikor az nem azonos azzal, aki vagyok” – mondta.

Liam Mak, a helyi transznemű fiatalokat tömörítő Quarks szervezet társalapítója szerint a hongkongi transznemű közösség számára ez egy fontos mérföldkő.

„Úgy gondoljuk, hogy a nemi identitást nem szabad orvosi beavatkozáshoz kötni, biztosítanunk kell hogy a szabályozásban minimális vagy semmilyen orvosi beavatkozás ne szerepeljen” – mondta Mak. „Tekintettel arra, hogy minden egyénnek különböző preferenciái, illetve döntései vannak a saját tranzíciója során, remélem, hogy a kormány hagyatkozni fog majd a bíróság tanácsára, hogy megvédje minden transznemű ember jogát.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin