Hírek

Homoszexualitással vádolt orosz popénekest kínoztak és gyilkoltak meg a csecsen hatóságok

Orosz és csecsen emberi jogi források napról napra biztosabbnak tartják, hogy Zelimkhan Bakaev orosz popénekest a csecsenföldi hatóságok homoszexualitás vádja miatt letartóztatták, megkínozták és meggyilkolták.

A fiatalembert utoljára augusztus 8-án látták az orosz tagköztársaság fővárosában, Groznijban, ahova Moszkvából érkezett testvére esküvőjére. Az elmúlt hetekben rejtélyes módon Instagram oldala is törlésre került, egyedül Twitter-fiókja él még, de az elmúlt hetekben azon sem volt semmilyen aktivitás.

Egy szakértő szerint a 26 éves fiatalembert Groznijba érkezését követően három órán belül le is tartóztatták. “Tíz órával később már halott volt” – állítja a férfi. Testvére mennyegzőjére soha nem ért oda.

Pár nappal ezelőtt egy moszkvai sajtótájékoztatón Makszim Lapunov, egy, a melegek számára fenntartott koncentrációs táborból szerencsésen megmenekült fiatalember mesélt az átélt terrorról.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Igor Kocketkov aktivista hangsúlyozta, hogy a csecsenföldi szórakoztatóipar több férfi tagját is letartóztatták és megkínozták az elmúlt hónapokban. Egyrészt ezeket az áldozatokat is homoszexualitással vádolták, valamint újabb neveket akartak kiszedni belőlük. Többeket közülük Bakaevről is kérdeztek.

A fiatalember halála újabb pótolhatatlan veszteség az orosz és csecsen LMBT-közösségnek.

A csecsenföldi helyeztről szóló cikkeink itt tekinthetőek át.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb