Hírek

Homoszexualitás gyanújával tartóztattak le és kínoztak meg 25 férfit

Május 11-én pénteken, helyi idő szerint kora délután 25 férfit tartóztatott le a rendőrség a kameruni főváros, Yaoundé egyik közismert melegbárjában. Információk szerint a férfiakat a homoszexualitás mellett drogbirtoklással is vádolták, valamint nem tudták igazolni személyazonosságukat. A kameruni Büntető Törvénykönyv a homoszexualitást öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Kamerun a világtérképen

Kettejüket pár órával a letartóztatást követően szabadon engedték, a többieket azonban a következő hét vasárnapjáig elzárták. A rendőrség egyszerű kiszállásként és ellenőrzésként álcázta az akciót, de amikor a hely tulajdonosa és biztonsági személyzete közölte, hogy a hely egyelőre zárva van, szó szerint rájuk törték az ajtót. A letartóztatás okát a helyszínen senkivel nem közölték, egyszerűen bevitték őket a rendőrségre.

Amint a letartóztatás ténye ismert lett, számos kameruni emberjogi ügyvéd és aktivista jelent meg a rendőrörsön. Parfait Nana főkapitány közölte, neki senki szexualitásával nincsen problémája, a munkáját azonban végeznie kell. Arra azonban semmi nem ad magyarázatot, miért kínozták a foglyokat: a vallatást rendszeresen verés és szóbeli fenyegetés kísérte, előfordult, hogy napokig nem kaptam sem vizet, sem élelmet.

Pár nap után már az aggódó szülők is megjelentek. Velük közölték: a gyerekeik megérdemlik a sorsukat. A végül szabadon bocsátott férfiak a sajtónak annyit mondtak – tartva a további megtorlástól -, hogy végig megőrizték a hidegvérüket.

Magazinunk tavaly év végén készített interjút a Kamerunban felnőtt Bandy Kikivel, aki szülőhazája egyik ellenségévé vált, mikor az ország legolvasottabb bloggereként nyíltan kiállt az LMBTQ közösség mellett. Az aktivista ma Angliában él és onnan küzd az afrikai országban rettegésben élő meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű társaiért. Védelmükért Matthew Burn jogásszal létrehozta a Rainbow Equality Hubot, ami az Angliába menekülő embereknek nyújt segítséget. Kiki nemrég Instagram-oldalán bújt elő, amiért Kamerunban nemcsak börtönbüntetéssel nézhetne szembe, de akár önbíráskodó erőszakkal, sőt kivégzéssel is.

Previous post

Nagymama konyhája modern köntösben – Antré étterem

Next post

"My sexuality is as natural as the colour of my eyes" - Interview with John M. Barac Montenegrin activist