Életmód

A homoszexualitás evolúciós haszna a család túlélése

Amikor politikusok a család fogalmát próbálják korlátozni, kizárni belőlük az azonos nemű párokat, olyankor éppen csak azt felejtik el, hogy az evolúciónak nyilván megvolt a maga oka a homoszexualitásra. És fájdalom, de az evolúciónak nem szokása tekintettel lenni se pártérdekekre, se vallási elöljárók ízlésvilágára.

ted-talk-gay-families

 

A népszerű TEDx-konferenciák jellemzője, hogy az előadók viszonylag röviden adják át az információt, ugyanakkor inspirálják a hallgatókat. Dr. James O’Keefe, az USA egyik legnevesebb orvosa Dublinban beszélt a homoszexualitás evolúciójáról.

“A homoszexualitás nem annyira a szexről szól, sokkal inkább a túlélésről. A család túléléséről. A homo sapiens különösen társas lény, és a családi kapcsolatok létfontosságúak voltak a túlélés szempontjából.”

O’Keefe 18 éves fia maga is meleg. Amikor előbújt, a doktor biztosította, hogy szülőként ugyanúgy szereti feltétel nélkül, ahogy eddig is. Fia biztonságáért és jövőjéért azonban aggódott, ezért alaposabban tanulmányozta a felelősnek vélt genetikai és evolúciós faktorokat. A bolygó 7,5 milliárd lakóját tekintve O’Keefe felvetette, hogy a homoszexualitás a természet egyik eszköze lehet a népességszabályozásra.

“Jóval azelőtt, hogy az ember kifejlesztette a fogamzásgátló tablettát, a természet a homoszexualitás formájában már alkalmazott módszert a születésszabályozásra.”

Az orvos azt a kilencvenes évek közepe óta ismert elméletet erősíti, miszerint a homoszexualitásért részben felelős gének anyai ágon öröklődnek, és magát az anyát az átlagosnál termékenyebbé teszik. Az így születő több utód evolúciós szempontból előnyös, de a felnevelésük egykor rendkívüli terhet jelentett, ezért a természet egyes utódokban ‘bekapcsolja’ a homoszexualitást, hogy ők ne saját családot alapítsanak, hanem segítsenek saját testvéreik, vagy azok gyerekeinek felnevelésében. A modern fogamzásgátlás korában, amikor a családok már maguk döntik el, mennyi gyereket vállalnak, ez a szisztéma természetesen már nem működik ebben a formában.

“Ha a családot elárasztották az utódok és/vagy nehéz idők jártak, a természet bekapcsolta egyes esetekben ezeket a géneket. Ennek következében az orientáció megváltozott, de megnőtt az empátiáért is felelős érzelmi intelligencia.”

 

Homosexuality: It’s about survival – not sex | James O’Keefe | TEDxTallaght

This passionate talk from Dr. James O’Keefe MD gives us a deeply personal and fascinating insight into why homosexuality is indeed a necessary and extraordin…

 

Previous post

Megtiltotta a pap, hogy a nagymamája gyászszertartásán énekeljen, mert már volt Pride-on

Next post

„Nem is olyan nehéz a jó célokért megmozgatni az embereket”