Hírek

Homofóbia elleni törvényről népszavaztak a svájciak

Népszavazást tartottak Svájcban vasárnap a törvényről, ami bünteti, hogy valakit diszkriminációt érjen szexuális orientációja miatt. A parlament 2018-ban szavazta meg a törvénymódosítást, ami a rasszizmus elleni törvény kiegészítésével védené a melegeket, leszbikusokat és biszexuálisokat. A törvény értelmében három év börtönre lehet ítélni valakit, aki azt megszegi.

A népszavazáson megjelent választók 63 százaléka támogatta a szexuális irányultság vagy identitás miatti diszkrimináció büntethetőségét. A vallási vagy faji alapú kirekesztés ellen eddig is volt törvény, ezt egészítik ki az LMBTQ közösség védelmével – számol be a 444.

 

Igenre buzdító plakát Zürichben

 

A kampány során többen úgy nyilatkoztak, hogy bár a svájciak saját önképük szerint modern társadalomban élnek, de ez a jogokban nem tükröződik. Az LMBTQ emberekre vonatkozó szabályozásban az európai országokat több szempontból vizsgáló Rainbow Map rangsorában például csak a 23. helyen állnak – miközben Magyarország a 19.

Az ellenérvek között a legerősebb a szólásszabadság védelme volt, vita bontakozott ki például abban a kérdésben, hogy szabad-e ezentúl melegekről szóló vicceket mondani? A belügyminiszter szerint természetesen igen, amíg tiszteletben tartják az emberi méltóságot, míg az EU- és bevándorlásellenes, populista Svájci Néppárt szerint ez nem egyértelmű, és egy szabad országban az embereknek a buta véleményekhez is joguk van.

Nincsenek róla megbízható adatok, hogy eddig mennyi zaklatás érte a melegeket és biszexuálisokat Svájcban, és sokan vitatják, hogy ez tömeges probléma lenne, de aktivisták szerint az átlagosnál ötször magasabb körükben az öngyilkosság aránya és egy nemrég létrehozott forródrótra hetente két bejelentés érkezik.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb