Hírek

Homofób vandálok támadtak egy szlovéniai melegbárra

A ljubljanai Tiffany Clubban nem sokkal zárás után ismeretlen támadók jelentek meg, akik törni-zúzni kezdtek. A rendőrség által gyűlölet-bűncselekményként kezelt eset pénteken hajnali négykor történt.

 

 

A támadók betörték a bejárati ajtót és az ablakokat, ezért a még bent lévő alkalmazottak elbarikádozták magukat, miközben odakint zengett a „Gyertek ki, buzik!” Amikor a bentiek értesítették a rendőrséget, a vandálok menekülőre fogták.

„Szerencsére nem sérült meg senki”

– írták a szórakozóhely közleményében. Szlovénia miniszterelnöke, Marjan Sarec elítélte a támadást:

„A ljubljanai Tiffany Club elleni támadás gyáva, szánalmas tett. Ez a fajta erőszak sajnos nem egyedüli eset a társadalmunkban. Biztos vagyok abban, hogy a hatóságok teszik a dolgukat és elfogják az elkövetőket”

 

 

– közölte a Twitteren. LMBTQ aktivisták szerint az országban megállt a közösség iránti tolerancia növekedése, és a társadalomban visszalépés tapasztalható azóta, hogy 2017-ben lehetővé vált az azonos nemű párok számára az élettársi kapcsolat.

A Legebitra jogvédő szervezet szerint egyre terjed a homofóbia a szlovén nyelvű online világban, a médiában és egyes politikai szereplők részéről is tapasztalható hasonló megnyilvánulások pedig utcai erőszakban öltenek testet. Emlékeztetnek arra, hogy csak az elmúlt hónapban két esetben is fizikai támadás ért LMBTQ embereket az országban.

 

 

A támadást követő napon tüntetést tartottak a szórakozóhely előtt, hogy elítéljék a homofób gyűlöletet. A felszólaló Jerneja Škofa jelezte, ez az ő otthonunk is és a megfélemlítés ellenére sem mennek innen sehová.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb