Hírek

Homofób sorozatgyilkost végeztek ki az Egyesült Államokban

Kivégezték az I-95-ös gyilkos néven ismertté vált Gary Ray Bowlest. A kivégzés eszköze méreginjekció volt – számol be a BBC nyomán a 444. A Nyugat-Virginiában született, gyerekkorában bántalmazásoknak kitett férfi melegprostituáltként dolgozott, mielőtt homofób sorozatgyilkosságba kezdett volna.

Az akkor már büntetett előéletű – rablásért és nemi erőszakért kétszer is bebörtönzött – Bowles 1993-ban költözött. Továbbra is melegprostituáltként dolgozott, ám barátnője miután megtudta ezt, elhagyta. Bowles tettei következményeiért a melegeket kezdte hibáztatni, és amikor megtudta, hogy barátnőjének abortusza volt a szakításuk után, még dühösebb lett.

 

Gary Ray Bowles a letartóztatásakor

 

Ekkor kezdődött a gyilkosságok sorozata az USA keleti partvidékét átszelő sztráda, az I-95-ös mentén. Áldozataival általában a sztráda közelében végzett.

A bíróság az egyik gyilkosságért, Walter Hinton megöléséért halálra ítélte, két másik gyilkosságért életfogytiglani büntetést kapott. Védői ugyan azzal érveltek, hogy szellemi fogyatékos, ezért nem szabadna kivégezni, de nem jártak sikerrel. Bowlest péntekre virradó éjszaka kivégezték. A halálbüntetés újbóli bevezetése, 1976 óta ő a 99. kivégzett floridai. Az USA-ban idén eddig 13 elítéltet végeztek ki.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb