Sport

Homofób posztja miatt kirakták a nemzeti válogatottból a brazil röplabdajátékost

 

A brazil nemzeti röplabda-válogatott játékosa, Mauricio Souza szinte mindent elért, amit csak lehetett: 2016-ban olimpiai bajnok, a 2018-as világbajnokságon ezüstérmes, a 2019-es világkupán aranyérmes, háromszoros dél-amerikai bajnok volt a csapatával. Sportkarrierjének azonban egy homofób posztja és annak teljesen dilettáns kezelése most véget vetett.

Mint arra többen emlékezhetnek, az idei előbújás napján a DC Comics bejelentette, hogy a Superman: Son of Kal-El november 9-én megjelenő új számában biszexuálisként tűnik majd fel Superman fia. Az egy férfi riportert megcsókoló szuperhős-leszármazott nem nyerte el Souza tetszését, ezt a véleményét az Instagramon is megosztotta.

„Ó, hogy ez csak egy rajz, és nem nagy ügy. Hát csak folytassátok, aztán majd meglátjuk, hogy hová jutunk így.”

 

Megjegyzését egy felhúzott szemöldökű és egy cipzáros szájú emojival egészítette ki, és már ezzel is sokak felháborodását kiváltotta a brazil sportvilágban. Köztük volt például a névrokona, a nyíltan meleg Douglas Souza is, akivel együtt játszottak a brazil olimpiai csapatban. Ő a játékostársa említése nélkül reagált a posztra:

„Vicces, hogy én nem lettem heteró, amikor a férfi szuperhősöket láttam nőket megcsókolni. Ha egy ilyen kép kiakaszt, akkor van egy rossz hírem a törékeny heteroszexualitásodnak: igen, lesz egy ilyen csók. Köszönöm, DC Comics, hogy gondoltatok arra, hogy mindannyiunkat képviseltek, nem csak egy részünket.”

 

Ha az eredeti poszt nem lett volna elég, a brazil média emlékeztetett arra, hogy nem először fordult már elő, hogy a szélsőjobbos nézetekkel kacérkodó Mauricio Souza homofób megjegyzéseket tett volna. Souza helyzetét azonban kezdte tarthatatlanná tenni, ahogyan kezelni próbálta a kialakult helyzetet.

Egy sértődött posztot tett közzé az alábbi szöveggel: „Manapság a jó a rossz, a rossz pedig a jó. Ez nem tőlem függ. Ha választanom kell egy oldalt, én azon az oldalon állok, amelyik szerintem a helyes. Kitartok a hitem, az értékeim és az elképzeléseim mellett.”

Souza ekkor már szemmel láthatóan saját magát igyekezett áldozatnak beállítani, és nem tudott elszakadni a témától, szinte kizárólag ezzel kapcsolatban kezdett el posztolni a közösségi médiában. Valószínűleg bátorította, hogy emiatt hirtelen több százezerrel megugrott a követőinek a száma. Ez a szám azonban könnyen megvezethette a 210 milliós országban. Már a brazil politika kétes alakjai is elkezdték támogatni kommentekkel, köztük a hírhedten homofób elnök, Jair Bolsonaro egyik fia, Eduardo, aki maga is politikus. (A sportoló már korábban is büszkén pózolt az elnök és a fia mellett.) A hirtelen megnövekedett érdeklődést élvezve egyre emelte a tétet, és készített egy olyan videót, amelyben bűnbánó arccal úgy tesz, mintha bocsánatot kérne, de csak még egyszer odaszúr a közvéleménynek:

„Azért jöttem, hogy bocsánatot kérjek mindenkitől, akit megsértett a véleményem, csak mert kiálltam amellett, amiben hiszek. Nem ezt volt a szándékom. Ahogy ti is megvéditek, amiben hisztek, úgy nekem is jogom van megvédeni azt, amiben én hiszek.”

 

Klubjának vezetése az első, képregényes posztja után valószínűleg még megvédte volna, de miután két hétig sorozatban gyártotta az eredeti posztjához kapcsolódó tartalmakat, akkora méreteket öltött a szurkolók, a játékosok, a szponzorok és az LMBTQ aktivisták felháborodása, hogy döntöttek: nem csak a nemzeti válogatottól rakták ki Souzát, de kilenc év után a csapata, a Minas Tênis Clube is megvált tőle.

A ma sportkommentátorként dolgozó egykori válogatott focista, Walter Casagrande nem lepődött meg különösebben: „Nem vagyok meglepődve, hogy ez a fickó homofób. Szemét volt velem is, mert Mauricoo Souza egy előítéletes, jó eséllyel rasszista, gyáva és rosszindulatú alak.” A nemzeti röplabda-válogatott edzője, Renan dal Zotto sem bánkódik Souza távozása miatt.

„Csalódott vagyok. Mauricio viselkedése elfogadhatatlan, határozottan ellenzek mindenféle előítéletet, homofóbiát és rasszizmust. Amikor a brazil csapatról van szó, nincs helye homofób játékosoknak. Nekem mindenekelőtt egy csapatra van szükségem, ahol nem lehetnek ilyen jellegű viták.”

 

Souza ügyében aztán váratlan fordulatként a brazil sajtó nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amiből kiderül, a játékos tényleg megúszhatta volna, ha csendben marad. A felvételen Elói Lacerda de Oliveira Neto, a Minas Tênis Clube igazgatója beszél arról, hogy ő rúgta ki Souzát, de nem a homofóbiája miatt:

„Egy hétig ütött minket miatta a sajtó és az LMBTQ közösség. Kikényszerítették, hogy Mauriciónak mennie kelljen, máskülönben tönkretették volna.”

 

Az igazgató arról is beszél, hogy a csapat szponzorai, például a Fiat sem tűri a homofóbiát, ők is tiltakoztak a csapat vezetésénél, ráadásul ezrek tüntettek a klub és a Souza ellen, ezért lépnie kellett. Úgy tartja, hogy a játékos a saját véleményét írta meg a közösségi médiában, és különben sem tartja homofóbnak, de el kellett küldenie, hogy megvédje mind a csapatot, mind Souzát.

Fantasztikus sportkarrierje végén Mauricio Souza számára bizonyára elégtétel lehet, hogy a történtek után az elnök fia, Eduardo Bolsonaro kommentelt a volt játékos fotója alá, ahol a feleségével és a gyerekeivel látható: „A balosok őrjönghetnek. Szép család!”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb