Nagyvilág

Homofób miniszter lemondását követeli a francia közvélemény

Több mint száz közéleti személyiség követeli Caroline Cayeux miniszter lemondását Franciaországban, miután megerősítette homofób nézeteit.

Cayeux-t, akit kevesebb mint két hete, július 4-én, az új francia kormány megalakulásakor neveztek ki területi kohézióért felelős miniszternek, egy interjúban arról kérdezték, hogy kitart-e az azonos neműek házasságával és örökbefogadásával szembeni álláspontja mellett.

2013-ban az azonos nemű párokat „természetellenesnek” nevezte, amikor Franciaország a házassági egyenlőség legalizálásáról készült szavazni.

Fenntartom a megjegyzésemet” – mondta a 73 éves Cayeux, majd így folytatta: „De mindig is mondtam, hogy ha megszavazzák a törvényt, akkor alkalmazni fogom. Sok barátom van ilyen emberek között, és egy tisztességtelen eljárás célpontja vagyok. Ez felháborít engem.

A miniszter úgy próbált úrrá lenni a helyzeten, hogy csütörtökön a Le Parisien című napilapnak adott interjúban bocsánatot kért, valamint Twitteren közölte, hogy megjegyzései „helytelenek” voltak.

 

 

Jogvédő csoportok azonban kételkednek szavai őszinteségében, és vasárnap több mint 100 közéleti személyiség – köztük politikusok, sportolók, orvosok és művészek – nyílt levelet tett közzé a Journal du Dimanche című újságban, amelyben lemondását követelik.

Hogyan hihetjük, hogy a kormány tiszteletben tartja a mindenki közötti egyenlőséget, elkötelezi magát a diszkrimináció elleni küzdelem mellett, és garantálja a nemek szabadságát?

A kérdés nem az, hogy ennek az új miniszternek vannak-e a környezetében olyan barátok, akik „azok közé az emberek közé” tartoznak, hogy elfedjék előítéleteit. Szándékosan választotta a homofób megjegyzések fenntartását: ez teljesen elítélendő… Szavai sokunknak személyesen fájdalmat okoznak, de mindenekelőtt aláássák a nemzeti értékek fenntartására irányuló mindennapi erőfeszítéseinket„.

Cayeux azonban úgy tűnik, hogy egyhamar nem fog lemondani.

Elisabeth Borne francia miniszterelnök „ügyetlennek” nevezte a miniszter megjegyzéseit.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin