Nagyvilág

Homofób gyűlöletbeszéd miatt kerül bíróság elé egy pap

Az LMBTQ-közösség elleni kirohanásairól ismert római katolikus papot gyűlöletbeszéd miatt bíróság elé állítanak Máltán. Az ügy előzménye David Muscat atya homofób kirohanása egy 29 éves lengyel diáklány, Paulina Dembska meggyilkolását követően.

Facebook-bejegyzését Muscat Dembska állítólagos gyilkosának címezte, mondván, hogy a homoszexualitás és a biszexualitás a „skizofréniához és a rosszakarathoz” hasonlítható. Az elkövető Abner Aquilina állítólag azt mondta a nyomozóknak, hogy a gyilkosság elkövetésekor „az ördög kerítette hatalmába” – de Muscat szerint melegnek lenni „még rosszabb, mint megszállottnak lenni„.

A Dembska meggyilkolásával kapcsolatos megjegyzései országos felháborodást váltottak ki, számos politikus, aktivista, vallási vezető reagált a pap szavaira és ítélte el azokat. A rendőrség megerősítette, hogy gyűlöletbeszéd miatt vádat emeltek Muscattal szemben – jelentette a Times of Malta.

Muscat január 28-án jelenik meg a bíróságon Ian Farrugia bíró előtt, jelentős pénzbírság és akár 18 hónapos börtönbüntetés vár rá.

 

 

A máltai büntető törvénykönyv 82A cikkelye alapján emelnek vádat ellene, amely része az ország diszkriminációellenes jogszabályainak, és a „gyalázkodó vagy sértő szavakra, valamint magatartásra” vonatkozik.

Az Aquilináról szóló kirohanása mellett a hatóságok közölték, hogy egy másik közösségi médiában tett megjegyzését is vizsgálni fogják, amelyben Muscat azt mondta, hogy Aquilina úgy néz ki, mintha most jött volna haza a „melegfelvonulásról” – mert szivárványos felsőt viselt.

Múlt csütörtökön a máltai érsekség megerősítette, hogy Charles Scicluna érsek figyelmeztetést adott Muscatnak. Az érsekség honlapján közzétett nyilatkozatban Muscat-et felszólították, hogy „hagyjon fel a nyilvános fórumokon tett gyűlöletkeltő és sértő megjegyzésekkel, különben eltiltják a nyilvános szolgálat gyakorlásától.

Az érsek utasította P. David Muscatot, hogy törölje azt a Facebook-bejegyzést, amelyben azt állította, hogy melegnek lenni rosszabb, mint megszállottnak lenni, és ne használjon sértő vagy bántó kifejezéseket egyetlen csoport vagy személy ellen sem.

Az érsek arra is emlékeztette Muscatot, hogy a katolikus tanítással összhangban a papság tagjainak tiszteletet, együttérzést és érzékenységet kell tanúsítaniuk az élet minden területéről érkező emberek iránt.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin