Kultúra

Holnap Győrben is látható lesz a meleg fiú története a Vaskakasban

Január 30-án a győri Vaskakas Bábszínházba érkezik az Orlai Produkciós Iroda Leszámolás velem című előadása.

Édouard Louis, vagyis Eddy Bellegueule azonos című könyve leszámolás a gyerekkorával, melynek során oly messze kerül egykori önmagától, hogy még a nevét is megváltoztatja. A könyv Franciaországban elsöprő sikert aratott, egy évvel a francia megjelenése után több mint húsz nyelven látott napvilágot.

 

Leszámolás velem – Az Orlai Produkciós Iroda vendégelőadása
Időpont: 2018. január 30. (kedd) 19 óra
Helyszín: Vaskakas Bábszínház, 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17.

A jegyek megvásárolhatók online, illetve a Vaskakas Bábszínház jegypénztárában.

 

Az önéletrajzi regényből készült darab kapcsán pár hónapja beszélgettük a főszereplő Nagy Dániel Viktorral, interjúnkat itt tudjátok elolvasni.

A győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetője, Markó Róbert mesélt intézményükről: “Őszinte színház. A gyerekeknek szóló repertoárban évek óta szerepelnek olyan előadások, amelyek a korosztályt érintő problémákat dolgoznak fel, természetesen az adott életkornak megfelelő nyelven. Az öndefiníció fontossága, magunk és mások elfogadása vissza-visszatérő témák azokban a történetekben, amelyeket műsorra tűzünk. A gyerekek a mesék által fedezik fel a körülöttük levő világot, ismerik meg az élet alapvető igazságait, és kapnak belőlük útravalót.

Egy ideális világhoz ennyi elég is lenne. De a felnőttekre is figyelni kell, mert nekik is szükségük van a figyelemfelhívásra és a megerősítésre.

Az Orlai Produkciós Irodával második éve működünk együtt, A hullaégető című előadást koprodukcióban hoztuk létre. Az a darab azt vizsgálja, hogyan kerül a náci ideológia hatása alá egy teljesen átlagos kisember, a prágai krematórium dolgozója. Nem volt kérdés számunkra az együttműködés, mert a színház a közös gondolkodás helye.

És az sem volt számunkra kérdés, hogy a Leszámolás velem is látható lesz nálunk. A francia író, Édouard Louis meleg, feminin kisfiúként nőtt fel egy szegénynegyedben. Több díjjal elismert önéletrajzi regényében az őt ért sérelmeket dolgozza fel, régi, bujkáló, törékeny énjének megerősödve int búcsút. Mintát, példát ad azoknak, akik ugyanezen átmentek, és ami a legfontosabb: hitet, bátorságot.”

 

 

Previous post

Sport Island 2018 - Egy sziget a melegeknek

Next post

Robot adhat össze litván azonos nemű párokat Valentin-napon