Egészség

Hollywoodi sztármosoly, akár már két lépésben!

Még a leginnovatívabb fehérítő technikákkal vagy a hagyományos fogpótlásokkal sem lehet elérni azt a tökéletes, hófehér fogsort, amellyel a sztárok büszkélkedhetnek. Demi Moore, Catherine ZetaJones, sőt Victoria Beckham is a porcelán héjnak köszönheti gyönyörű mosolyát. Ma már azonban nem kell sztárnak lenni ahhoz, hogy megengedhessük magunknak a hibátlan fogsor luxusát.  

A porcelán héj az esztétikai fogászat legelegánsabb vívmánya. Tulajdonképpen a fog külső felszínére felhelyezett vékony, nagy szilárdságú porcelánréteg, amellyel a fogorvos természetes hatású, egyenletes és ragyogó mosolyt tud létrehozni. A technikának köszönhetően a kisebb formai hibák, elszíneződések és esztétikai hibák rövid időn belül, minimális foganyag-veszteséggel megszüntethetők. 

A porcelán héj számos problémára nyújt megoldást. Főként a frontfogaknál szokták alkalmazni: letört, elcsavarodott, repedt, sérült, vagy esztétikailag zavaró eseteknél, például túl rövid fogaknál. Gyökérkezelés után is alkalmazható, amennyiben az elszíneződött fog belső fogfehérítéssel nem gyógyítható. A technológiát a fogszabályzás alternatívájaként is emlegetik, hiszen egy-két ülés alatt tökéletesen egyenes fogsor érhető el vele. 

Hogyan zajlik a kezelés? A porcelán héj készítése általában két ülésben történik. Az első alkalommal a fog külső zománcrétegét kell eltávolítani 0,5-1 milliméternyi rétegben. A csiszolás után következik a lenyomatvétel, amire a fogtechnikus elkészíti a porcelán héjat. Az első kezelés az ideiglenes héjak felrakásával végződik. A héjpróba során lehetőség van a szín és a forma korrekciójára. Ha a fogpótlás tökéletesen illeszkedik a többi foghoz, végleges beragasztásra kerül. Ez foganként körülbelül 40 percet vesz igénybe. 

Milyen esetben nem ajánlott a héjkerámia? 

  • nem megfelelő szájhigiénia esetén
  • nagymértékben szuvas vagy nagymértékben sérült (front)fogak esetén
  • egyes harapási rendellenességek esetén
  • éjszakai fogcsikorgatás esetén
  • ha küzdősportoló, és rendszeresen fogvédőt visel
  • ha fúvós hangszeren játszik

Fontos kiemelni, hogy a direkt héj és a fogszabályozás nem egyenrangú beavatkozások. A kerámia héjnál a kusza, torlódott fogakat csak esztétikai szempontból szüntetjük meg. Fogszabályzás esetén a fogak elrendezése, egymáshoz való viszonya, a harapás stb. is változik. A héjak két anyagból is készülhetnek, a gradia héj például kompozitból, azaz műanyagból van. Nagy előnye, hogy puha, így nem koptatja a saját fogakat. A másik anyag a préskerámia, ezzel érhető el a legmagasabb esztétikai eredmény. A porcelánból készült héj rendkívül homogén, tartós és szép. Megfelelő szájhigiénia és rendszeres konzultáció mellett akár több évtizedig is élvezhető marad az új mosoly. Extrém mechanikai hatások esetén (pl. pisztácia-törés, fogcsikorgatás) azonban ez az idő jelentősen csökkenhet. 

Gondos szájápolás mellett a héjak megőrzik eredeti színüket. Rossz szájhigiénia, illetve helytelen életmód hatására megjelenhet lepedék a fogpótláson, ám ez a fogkő-eltávolítás során eltávolítható. Érdemes tudni azonban, hogy a kerámia héj színe utólagosan fogfehérítő eljárással már nem módosítható. A kerámia héj felhelyezése irreverzibilis folyamat, azaz nem visszafordítható.  

A héjkerámia zománckopás esetén is ideális megoldás lehet. A fogzománc egy áttetsző réteg, amely a dentint, a fog belsejét óvja a külső behatásoktól. A zománc mennyiségének csökkenése vagy éppen teljes elvesztése miatt a fog koronája eldeformálódhat, illetve ha ez a zománcréteg sérül, elvékonyodik, lekopik, akkor a belső sárgás réteg (dentin) láthatóvá válik, és a fog elszíneződött hatást kelt. A zománckopás eleinte nem jár fájdalommal: a fog fénytelenebbé, puhábbá válik. A kopás során mélyedések, barázdák képződnek a fogak felszínén, ezek a sérült részek okozhatnak fájdalmat/fogérzékenységet bizonyos ételek, italok fogyasztása esetén. A zománckopás normális jelenség, ám esztétikailag és az idő múlásával fizikálisan is zavaró lehet. Kezdeti stádiumban még visszafordítható a folyamat, ám ha elmarad az „életmódváltás” és a szükséges fogászati kezelés, akár a fog elvesztésével is járhat.  

Előrehaladott zománckopás esetén a porcelán héjak, illetve koronák jelentenek megoldást. Az extra vékony fogpótlások megvédik a fogat a kopástól és biztosítják annak tökéletes működését. 

A hollywoodi mosoly legnagyobb előnye, hogy nem kell a fogat teljesen körbecsiszolni, eltávolítva ezzel rengeteg értékes foganyagot, csupán a fog látható, elülső felszínének megmunkálására van szükség. A lehető legkevesebb zománcveszteséggel járó, vékony kerámiahéjakat főleg frontfogaknál érdemes használni. A technika további előnye, hogy fémmentes, ezért fémallergiás pácienseknél is alkalmazható. A kezelés teljesen fájdalommentes, nem kell tehát tartani tőle. Ráadásul a héj akár egyetlen fogon is működik, vagy akár egész mosolyunkat újjávarázsolhatjuk vele. 

Elérhetőségek

www.egressydental.hu

Telefon: +36 70 600 7570

E-mail: rendelo.buda@egressydental.hu

Cím: 1126 Budapest, Süss Nándor sétány 24.

Previous post

Videó - Szivárványcsaládokról szóló mesekönyv képmását égették Horvátországban

Next post

Méltán népszerű úticél Thaiföld? – 2. rész