Lifestyle

Hogyan mutatna a szobádban egy Tom of Finland-kép vagy egy art déco szobor?

Ha tudni akarod, rendezd be lakásod a virtuális térben!

 

Legyen a vágyunk egy Elsie de Wolfe-féle fonott szék, az art déco-órák inspirálta Arren Williamsnek egy kortárs stílusú, portugál kézműves bútordarabja, vagy inspiráljanak minket a Polo Ralph Lauren részletgazdag belső tereit tervező Carlos Huber elgondolásai, már Magyarországon is lehetőségünk van arra, hogy a virtuális valóságban rendezzük be lakásunkat.

Közhely, hogy az LMBTQ-közösség tagjainak egy része érdeklődik a divat iránt, ahhoz kapcsolódóan pedig nemcsak a ruhák, de a különböző lakberendezési stílusok világáért is. Bár túlzás lenne azt mondani, hogy mindegyikünknek a szépérzéke is megvan mindehhez, de mind a múltban, mind pedig a mai napig rengetegen találják meg a hivatásukat is ezen a téren: az 1920-as évek előkelősége, az úgynevezett bostoni házasságban élő leszbikus tervező, Elsie de Wolfe például lágy színekkel és világosabb anyagokkal törte meg korának viktoriánus homályát. Munkájára szinte egy világ figyelt fel, amikor felkérték New York első, kizárólag nők számára kialakított klubja, a Colony Club belső tereinek megtervezésére.

 

 

Napjainkban is a közösség számos tagja dolgozik hasonló területen itthon és külföldön egyaránt. Nemzetközi lakberendezési magazinok cikkei és televíziós műsorok riportjai szólnak Arren Williams munkásságáról, aki gyerekként kezdett art déco órákat gyűjteni, később pedig ezek a tárgyak inspirálták őt pályaválasztásában. Kortárs esztétikával forradalmasította a hagyományos kanadai stílust, férjével, David Pimentellel együtt pedig megalapította a Casa Cubistát, amely kortárs módon közelít a tradicionális portugál kézművességhez. Nem utolsó sorban ott van még példának Carlos Huber, az építészből lett parfümőr, aki a Ralp Lauren sport és hétköznapi viseleteit forgalmazó üzleteinek belső tereit tervezte. Neki, elődjeinek és sorstársainak mindez még igazán munkaigényes volt, hiszen mintaboltokba és showroomokba jártak, a különböző szín- és anyagminták széles palettái sorakoztak az irodáikban vagy akár otthonaikban, hiszen ügyfeleik és megbízóik elképzeléseit valahogyan a szemük elé kellett tárni.

Szabadon bejárható terek virtuálisan

Mára mindez már a múlté, a szemléltetéshez ugyanis a legújabb technológiák is bevethetők. Ilyen például itthon a törökbálinti MaxCityben található vrDesigner, ami a vele partnerségben lévő üzletek és különféle márkák palettáját kínálja a tervezőknek és megrendelőknek. Legyen az ügyfél szakmabeli vagy lakberendezést fontolgató civil, a szolgáltató az új szoftverének, valamint az ingatlanok eredeti építészeti terveinek a segítségével virtuálisan megalkotja a berendezni kívánt helyiségek belső tereit, így a vezeték nélküli VR-szemüveget viselő személy szabadon bejárhatja az értékesítendő vagy csak berendezendő lakást akár azelőtt, hogy az felépülne. A metaverzumban az ügyfél szemei elé tárulnak az adatbázisban lévő bútorok, szaniterek, lámpák, csempék, csapok és egyéb kiegészítők, valamint azok teljes szín-, anyag- és méretkombinációi, így a virtuális túra során mindenki ízlésének megfelelően berendezheti a különböző helyiségeket. Ez a forradalmi lehetőség annak veszélyét is kiküszöböli, hogy esetleg elégedetlenek legyünk a választásunkkal, mert az a valóságban nem úgy mutat, ahogy azt mi elképzeltük. A virtuális térben berendezett lakást körbejárva eldönthetjük, hogy az megfelel-e a mi, vagy ügyfeleink elgondolásának, és ha nem, újratervezhetjük az egészet. Mindezzel pénzt és energiát spórolhatunk, nem mellesleg minden szögből megnézhetjük a leendő berendezést, a benapozási szimuláció pedig a lakás fényviszonyait is érzékelteti. Amelyik termék megvásárlásában biztosak vagyunk, nyomban meg is rendelhetjük a VR-térben.

 

 

Végtelen lehetőségek

A formatervezői, értékesítői és VR know-how legelőnyösebb tulajdonságait ötvöző fejlesztés nemcsak a lakóházak és lakások, de irodák, üzletek és egyéb belső terek megtervezésében, berendezésében is segítséget nyújt, az ügyfél idejének, pénzének és energiájának megspórolásával pedig ellensúlyozza a jelenlegi kedvezőtlenebb piaci környezetet. Folyamatosan bővülő termékpalettájával követi a trendeket, a csatlakozni kívánó forgalmazóknak mindössze annyi a dolguk, hogy elküldik a megjeleníteni kívánt termékük modelljét és adatlapját. A virtuális valóság mellett a vrDesign_LAB otthonában, a MaxCity-ben anyagminta-bank és mintatermek sokasága is várja az érdeklődőket, ha a fizikai valóságban is szeretnék megtekinteni a kínált lehetőségeket. Mindemellett kapcsolatok is építhetők a helyszínen, ugyanis a „végtelen” VR-áruház tervezői co-working irodaként, kiállítótérként és egyfajta szakmai központként is működik, ahol az ingatlanpiac összes résztvevője inspirálódhat, növelheti a forgalmát, bővítheti az ismereteit és építheti az imázsát. A tervezők ráadásul részesedhetnek is az eladott termékekből befolyó összegből, ha már a tervezési fázisban végleges berendezést és termékeket tudnak kínálni vevőiknek, akiknek vásárlói bemutatókat is tarthatnak.

Szóval legyen az álmunk egy Elsie de Wolfe-féle fonott szék, egy Arren Williams-féle kortárs portugál kézműves bútordarab, vagy inspiráljon minket Carlos Huber stílusa, mostantól nem kell pusztán a képzeletünkre hagyatkoznunk! A virtuális térben minden elképzelésünket kipróbálhatjuk – persze ha az adott termék elérhető a szolgáltató VR-adatbázisában.

Máthé Bence

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb