Egészség

Hogyan ápoljuk bőrünket a maszkviselés idején?

A koronavírus elleni küzdelem már több mint egy éve tart, ez pedig nemcsak a mentális egészségünkre, de a bőrünkre is negatív hatással van. De mit tesz a maszk a bőrünkkel? És mit tehetünk, hogy ne legyen problémánk a biztonságos és felelősséggel teli védekezéstől?

 

 

Az elhúzódó maszkviselés miatt sokan küszködnek gyulladt pattanásokkal, viszkető, piros és hámló bőrfelületekkel, melyek nagyban csökkentik a komfortérzetet és a magabiztosságot. A bőrgyógyászatban már az úgynevezett maszkné elnevezésű diagnosztikai kórkép is megjelent, mely a maszk hatására kialakult aknés és más, irritációhoz kötött bőrelváltozásokat jelenti.

Ezek a tünetek főleg azoknál a pácienseknél jelentkeznek, akiknek a nap jelentős részében, a munkájuk miatt elkerülhetetlen a maszkviselés. Ennek következtében a bőr nem tud megfelelően lélegezni, és különösen azoknál, akik sminket viselnek a maszk alatt is, a pórusok könnyen eltömődhetnek.

Figyelem! Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy bár a maszkviselés okozhat problémát a bőrünkkel kapcsolatban, ettől függetlenül szeretnénk minden olvasónkat arra kérni, hogy tartsa be az előírásokat és viseljetek minden előírt helyen maszkot. A maszk kellemetlen, de életeket ment. Maszk nélkül nem fogunk visszatérni a régi kerékvágásba. Gondolj magadra, gondolj másokra, és viselj továbbra is maszkot!

Óvatosan a sminkkel!

A szem sminkelésén kívül az arc többi területére már ne sminkeljünk, hiszen azon túl, hogy senki nem látja, felboríthatja a bőr egészséges védekezőképességét. A párás, meleg környezet kiváló táptalajt biztosít a baktériumoknak, melyek a vakarás következtében kialakuló mikrosérüléseken keresztül könnyen elfertőzhetik a bőrt, vagy irritációs, úgynevezett dermatitises tüneteket produkálhatnak. De mit tehetünk ennek megelőzése érdekében?

Dobjuk ki, vagy mossuk ki!

Mielőtt rátérnénk a bőrápolásra, az első és legfontosabb szempont, hogy minden nap cseréljük az egyszerhasználatos maszkokat, amennyiben erre van lehetőségünk. Ha egy környezetbarátabb és hosszútávon olcsóbb megoldást keresünk, akkor érdemesebb befektetni egy (vagy több) mosható, antibakteriális pamutmaszkba. Lehetőség szerint ezeket is rendszeresen mossuk, mivel a felesleges faggyú, baktériumok és egyéb szennyeződések bizony előidézhetik a maszkné kialakulását.

Így tisztítsd az arcbőröd!

A bőrápolást illetően a reggeli és esti alapos arctisztítás elkerülhetetlen. A szennyeződések és a smink eltávolítása kulcsfontosságú a maszkné elkerülése érdekében. Langyos vízzel és kíméletesen tisztító, tápláló, lehetőleg illatanyagmentes arclemosóval végezzünk arctisztítást. A gyógyszertári termékek, vagyis a dermokozmetikumok többsége megfelelő erre a célra. A második lépés pedig a bőr pH-értékének visszaállítása tonizáló termékekkel. Figyeljünk oda, hogy az összetevők ne tartalmazzanak alkoholt, hogy elkerüljük annak szárító hatását. Olyan összetevőket érdemes keresni a csomagoláson, mint a panthenol, sodium PCA, allantoin és hazel extract. Ezek mind hasznosak lehetnek a bőr kondicionálására és nyugtatására. Ezt követően használjunk ceramidokban gazdag, bőrbarrier helyreállító és/vagy antioxidáns tartalmú készítményeket.

Hidratálás

Minden bőrtípus igényli a hidratálást – különösen télen és kora tavasszal –, ez alól pedig a zsíros bőr sem kivétel. A hidratált, egészséges bőr sokkal jobban helyt tud állni a maszkviselés negatív, bőrre gyakorolt hatásaival szemben. Az antioxidánsok pedig megakadályozzák a szmog, a dohányzás és a napsütés hatására a bőrben kialakuló oxidatív stressz kollagénromboló hatásait. A fénytelen, petyhüdt, szürke, mitesszeres és tág pórusú bőr jellemzően az antioxidánsok hiányát jelzi, és már lebontott kollagénrostokat is indikálhat. Ennek megelőzésére és kezelésére általában az A, C és E-vitaminok különböző formáit javaslom, melyek például ascorbic acid, retinol palmitate és niacinamide néven vannak feltüntetve a készítmények összetevőinek listáján.

 

 

Amennyiben erősebb, orvosi százalékban jelenlévő hatóanyagokat használsz, mint például AHA és BHA savak vagy retinol, ezeket csakis esti használatra javaslom. A maszk alatt keletkezett pára és hő okklúziót hoz létre, melynek hatására kinyílnak a pórusok, így ezek a hatóanyagok mélyebbre szívódnak be. Ez a potenciáljukat növeli és a szokásosnál erősebb bőrreakciókat válthatnak ki, amelyek még kellemetlenebbé tehetik a maszk viselését. Azok, akik még soha nem használtak ilyen hatóanyagokat és nincs hozzászokva a bőrük, hagyatkozzanak az antioxidáns tartalmú krémekre az erősebb hatóanyagok helyett, ameddig az előírások a maszkviseléssel kapcsolatban nem enyhülnek.

Az elengedhetetlen fényvédő – a mobil ellen is!

Utolsó lépésként pedig a fényvédő mindennapi használata elengedhetetlen és talán a legfontosabb is a fent említett termékek közül. Sokan tévhitben élnek és csak nyáron vagy napozás közben használnak fényvédő termékeket. Télen ugyan csökken a nap UVB, leégésért felelős sugárzása, azonban a bőr öregedéséért és pigmentálódásáért felelős UVA és látható fénysugarak (HEV-light) továbbra is jelen vannak egész évben.

Ezek a sugarak az ablakon keresztül is áthatolnak, illetve a HEV-light a számítógépek és okostelefonok fényéből is ér minket, így home office-ban sem elkerülhető a fényvédelem. A bőr öregedésének jelentős része és a különböző pigmentációs elváltozások megelőzhetőek a mindennapi fényvédelemmel.

Válasszunk antioxidánsokban gazdag, széles spektrumú, nem komedogén és illatanyagmentes fényvédőket a bőrtípusunknak megfelelően! A drágább nem feltétlenül jobb, de általánosságban elmondható, hogy a népszerű drogériákban megvásárolható termékek nem felelnek meg a jó minőségű és hatékony termékek ismérveinek. A megfelelő kozmetikumok kiválasztásában mindig a bőrgyógyászunk vagy a kozmetikusunk szakértelmére hagyatkozzunk.

Egy szakértő által összeállított bőrápolási rutin nemcsak a maszk viselésének következtében kialakuló problémákat előzheti meg, hanem kifizetődő befektetés is az öregedés jeleinek késleltetése érdekében.

Kiss Milán

Instagram: @mrmilankiss

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb