Hírek

Hivatalossá tenné házasságát egy indiai meleg pár

Egy meleg pár petíciót nyújtott be a keralai bíróságon, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az azonos nemű párok házasságán lévő tilalom illegális és alkotmányellenes.

Kerala az egyik legelfogadóbb állam Indiában az LMBTQ-jogok tekintetében. Az ázsiai országban csupán 2018-ban dekriminalizálták a homoszexualitást, Kerala viszont már 2009-ben megtartotta saját pride rendezvényét, a Queeralát – írja a Pink News.

 

Kerala, India

 

Amikor India hivatalosan is elismerte a transznemű embereket és a jogaikat, Kerala volt az első állam, ahol 2015-ben bevezettek egy törvényt, amely védi a transzneműeket a diszkriminációtól.

Egy meleg pár, Nikesh és Sonu 2019-ben tartották templomi esküvőjüket, ahol a ceremónia részeként gyűrűt is húztak egymás ujjára. Most azonban harcba szállnak, hogy India hivatalosan is elismerje kettejük kötelékét.

Az általuk benyújtott petíció kitér arra, hogy az 1954-es házasságra vonatkozó indiai törvény, amely kiemeli, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttethet, diszkriminatív és illegális is, mivel sérti az indiai alkotmányt.

 

Nikesh és Sonu

 

„A házasságkötés bizonyos jogokat és kiváltságokat biztosít a házasságban élő személyek számára a társadalomban, és a fent említett kizárás miatt az azonos nemű párok számára, mint például a petíció benyújtóinak is, megtagadják a lehetőséget, hogy hasonló jogokat és kiváltságokat élvezhessenek. Mindez, mint ahogy az öröklés és a közös bankszámla nyitása is elérhetetlen a petíció indítóinak, amiért kizárták őket a házasság intézményéből, eaz említett kizárást diszkriminatívabbá teszi. A petíció benyújtóinak azon joga, hogy kifejezzék szeretetüket abban a formában, amelyben kívánják, értelmét veszti, ha házassági kötelékük nem kerül elismerésre a törvény által. A szerelem kifejezése, az egyén személyiségének növekedése egy kapcsolaton belül, és a kötelék kialakítása hiányossá válik, ha a törvény megtagadja az azonos neműek házasságának elismerését”

– írják a petícióban.

Nikesh és Sonu arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsák templomi esküvőjüket legálissá, ám egyelőre még nem kaptak választ.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb