Hírek

Hivatalosan sem betegség többé a transzszexualizmus

Május 25-én az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) Közgyűlése hivatalosan is elfogadta a Betegségek nemzetközi osztályozása (BNO) új verzióját, amely fontos változást hoz a transz közösség életében.

Ugyanis nem szerepelnek többé transzneműséggel kapcsolatos kategóriák a Mentális és viselkedészavarok fejezetben, azaz a transz identitások mentális depatologizációja megtörtént – számol be a transvanilla.hu.

 

Pillanatkép a WHO 72. közgyűléséről

 

Az új transz kategóriák a 17. fejezetben szerepelnek melynek a címe Szexuális egészséggel kapcsolatos állapotok (Conditions Related to Sexual Health). Az új állapotok: Nemi inkongruencia serdülő és felnőttkorban (Gender Incongruence of Adolescence and Adulthood), illetve Nemi inkongruencia gyermekkorban (Gender Incongruence of Childhood).

A Transvanilla Transznemű Egyesület álláspontja szerint mindez jelentős előrelépés, de semmiféleképpen nem tökéletes megoldás. Átmeneti verzióként tekintenek rá, és csupán egy lépésként tartják elfogadhatónak a teljes depatologizáció felé.

Az ENSZ tagállamai saját hatáskörükben felelnek a BNO új verziójának bevezetéséért. Ez a folyamat évekig eltarthat. Éppen ezért a BNO-11 elfogadása bár megtörtént, ez korántsem az út vége, sokkal inkább a kezdete. Az új kódrendszer 2022. január 1-jétől lép hatályba.

A transzneműséggel és a nemi sokféleséggel kapcsolatos diagnózisokat illetően fontos felhívni a figyelmet a transz aktivisták, szervezetek munkájára a BNO revízió során. Nélkülük ez nem történhetett volna meg! A Transvanilla 2013 óta aktívan részese a kampánynak nemzetközi és hazai szinteken. Beszámolójukban megírták: ezután is elkötelezetten folytatják a munkát azért, hogy a döntés mihamarabb hatással legyen a transz emberek mindennapi életére Magyarországon is.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb