Lifestyle

HIV/AIDS – Az orvos válaszol

Az AIDS Világnapja alkalmából felkerestük a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosát, Dr. Tisza Tímeát, aki válaszolt nekünk néhány érdekes és hasznos kérdésre a HIV-vel és az AIDS-cel kapcsolatban.

Dr. Tisza Tímea

Mik a fertőzés első jelei?

A HIV-fertőzés nem feltétlenül okoz tüneteket. Ha jelentkeznek is panaszok, ezek nem különböznek bármilyen más vírusfertőzéstől, nem specifikusak.  Jellemzően a fertőzést követő 2-3. héten mutatkozik például hőemelkedés, nyirokcsomó-megnagyobbodás, erős izzadás, gyengeség, vagy az egész testen megjelenő apró kiütések formájában.  Szintén nem mindenkinél jelentkezik, de sokszor előfordul az elhúzódó –  2 héten túl is tartó – hasmenés, a fertőzést követő egy, másfél hónap elteltével.

Mik a legnagyobb tévhitek a HIV-vel kapcsolatban?          

Még mindig sokan úgy vélik, hogy a melegek betegsége. Valóban a meleg közösségekben nagyobb számban van jelen a HIV-fertőzés, de bárkit érinthet. A másik gyakori tévhit, hogy a fertőzés minden esetben halálos. A kezelés valóban egy életre szól, de ma már elkerülhető az AIDS állapota.

Hiányosak az ismeretek a fertőzés módjával kapcsolatban is, egy HIV fertőzöttől még mindig sokan félnek. Fontos tudni, hogy kézfogással, a hétköznapi érintkezési formákkal nem lehet elkapni.

Alapvető szabályok betartására azonban szükség van. Jelentős számban vannak, akik úgy gondolják, hogy a fertőzés orális úton nem terjed. Valóban sokkal kisebb az esély rá, de ha a szájban például nyálkahártya sérülés, vagy bármiféle vérzés jelentkezik, akkor a fertőzés átadható. Főként, ha a partnerrel érintkező felületen is hámsérülés található. Ezen okból szintén fontos kiemelni,a saját fogkefe és borotva használatát. Fogmosást, étkezést követően minimum 1 órát érdemes a csókkal is várni, mert ennyi idő kell, hogy a hámsérülések kezdeti regenerálódásához.

Mi történik egy pozitív teszteredmény után?

Először is fontos pontosítanunk, hogy mit nevezünk egyértelműen pozitív eredménynek. Csak a vénás vérből vett, úgynevezett verifikált (több módszerrel ellenőrzött) lelet fogadható el, mert ritkán ugyan, de előfordulhat álpozitív eredmény. Ezt okozhatja egyéb vírusfertőzés, májbetegségek, fél éven belül kapott védőoltás, és nők esetén még a terhesség is. Röviden minden olyan eset, ahol az immunrendszer aktívabb.

A HIV fertőzéssel szembesülni még ma is nagyon nagy megrázkódtatás. Ennek közlése nagy felkészültséget igényel. A Counselling-tanfolyam ezt a célt szolgálja. Ennek során az orvosok és egészségügyi dolgozók megtanulják milyen lelki, párkapcsolati és szociális nehézségekkel kerülnek szembe HIV-fertőzött embertársaink, és felkészülnek a hatékony támogatásra. A kezelés a László Kórházban történik, de hatalmas a felelőssége a szűrést végző intézménynek is, hogy mi lesz a páciens további sorsa.  Nálunk a Belvárosi Orvosi Centrumban kollégáink elvégezték a tanfolyamot, így szakértő támogatást tudnak nyújtani. Kizárólag személyesen közöljük a pozitív eredményt, és szükség esetén szakpszichológus támogatását is biztosítani tudjuk.

Mi a különbség egy 20 perces és egy egyhetes teszt között? Ugyanolyan a megbízhatóság?

A negyedik generációs ELISA teszt – mellyel a vénából vett vérmintát vizsgálják – egy nagy érzékenységű teszt, mely 100%-os biztonsággal kimutatja a fertőzést, elvétve azonban a fent említett álpozitív eredményt is okozhatja. Ennek kizárására minden pozitív mintát további vizsgálatoknak vetnek alá, egy újabb levett vérmintával együtt.  A 20 perces teszt is 99,98%-ban biztonságosnak mondható, itt a hibalehetőség a mintavétel és a kivitelezés során adódhat, a gyorstesztek többségéhez hasonlóan. Mindkét esetben figyelembe kell azonban venni az úgynevezett ablak periódust, mely alatt még nem mutatható ki a fertőzés. A különböző módszereknél ez eltérő lehet, de célszerű kivárni a 3 hetet.

Milyen ma a támogatottság állami szempontból egy HIV-beteg felé? Mit fizet az állam?

Az állam minden olyan költséget fedez a társadalombiztosítás terhére, ami a HIV/AIDS-betegek ellátásához szükséges. Beleértve az ambuláns gondozást, a kórházi ellátást és a gyógyszert is. A gyógyszer is ingyen van, csak a doboz díjat kell megfizetni, de a rászorulók ahhoz is kapnak támogatást. Műtétet, szülést, transzplantációt ugyanúgy igénybe vehet a HIV-fertőzött, mint bárki más, de gyakran sok nehézséggel jár az, hogy megfelelő orvost lehessen találni. Ambuláns rendelés és kórházi ellátás már nem csak a László Kórházban van, hanem a vidéki decentrumokban, Debrecenben, Miskolcon és Pécsett is.

Mikor kezd el egy HIV-beteg gyógyszert szedni?   

A HIV-fertőzés kimutatása után 3 havonta monitorozás szükséges. A kapott eredmények, illetve a páciens egyéb körülményeinek a figyelembevételével határozza meg az orvos, hogy mikor célszerű megkezdeni a gyógyszeres kezelést. 500-as CD 4 sejtszám alatt, és 20 000 fölötti HIV-vírusszám esetén mindenképpen meg kell kezdeni a terápiát. A legújabb irányelvek alapján, a pácienssel egyeztetve már a fertőzés kimutatása után közvetlenül felajánlható a gyógyszeres kezelés.

Mikor kezd el egy HIV-betegen érződni a fertőzöttség, a leépülés, más betegségek megjelenése?

A tüneteket és a társfertőzések megjelenését az immunhiányos állapot okozza. Kezelés nélkül évek, évtizedek is eltelhetnek az első tünetek, betegségek megjelenésééig, ez egyénenként változó és számos tényező befolyásolja. A mai korszerű terápia mellett azonban nem kell eljutni az AIDS-ig, teljes élet élhető.

Mennyi éve van ma egy HIV-betegnek?

Időben megkezdett kezelés mellett azt mondhatjuk, hogy nem csökken az életévek száma. Természetesen ehhez a páciens aktív együttműködése szükséges, és az életmódbeli tanácsok betartása.

Hol tart ma Magyarország a HIV-betegek kezelésének, kezeltségének szempontjából?

Magyarországon a HIV-fertőzöttek számára a legkorszerűbb terápia érhető el a László Kórházban, tehát kifejezetten jó helyzetben vagyunk, e tekintetben.

Mennyire gyakran kell szűrésre járni?

Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni. Mivel a meleg társadalomban gyakoribb a fertőzés, többszöri partnerváltás esetén számukra fél évente javasoljuk a szűrést. Természetesen olyan esetben, amikor bizonytalan a partner állapota, alkalmanként mindenki számára javasolt a teszt elvégzése.

Milyen információs védettséget kap ma egy HIV-beteg? Háziorvos például megtudhatja, hogy a páciense fertőzött?

A HIV-fertőzött páciensek adatait kódolva tárolják, így szabadon nem hozzáférhetőek az egészségügyi rendszeren belül sem. A háziorvos és bármely más kezelőorvos akkor szerez róla tudomást, ha azt a páciens elmondja.

Műtéti vagy fogorvosi beavatkozásnál kell közölni az orvossal, ha valaki HIV+?

Erre kötelező előírás nincs, de lelkiismereti szempontból minden olyan beavatkozás előtt, ahol a páciens vérével találkozhat az ellátó személyzet, tájékoztatást kell adni, hiszen baleset is előfordulhat, így jogukban áll tudni a kockázatról.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb