ÉletmódHírekKiemelt

HIV fertőzött lettél? Ezek a következő lépések

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban december elsejét az AIDS Elleni Küzdelem Világnapjává nyilvánította. A HIV vírus megjelenése és világméretű elterjedése óta a tudomány és az egészségügy is rengeteget változott, fejlődött. Ma már az AIDS elleni küzdelem is teljesen más cipőben jár, mint akár öt évvel, vagy egy évtizeddel ezelőtt.

A pillanatot, amikor valaki szembesül fertőzöttsége tényével, sokan úgy képzelik el és élik meg, mintha egy szakadék széléről belökték volna a végtelen és ismeretlen mélységbe. Pillanatok alatt számos rémisztő forgatókönyv fészkeli be magát és az ember igyekszik minden információmorzsát felidézni magában, amit valaha a HIV vírusról és az AIDS-ről hallott.

HIV

A diagnosztizálás után a nővér leül veled beszélgetni. Igyekszik megnyugtatni, hisz a HIV vírus ma már kezelhető. Ha vigyázol magadra ugyanolyan hosszú és tartalmas életet élhetsz, mint bárki más. De a félelem mégis ott marad benned. Mit jelent HIV pozitívként élni? Mi változik majd meg az életedben és ami talán még fontosabb, mi marad változatlan?

Nem vagy egyedül. Rengetegen mentek már keresztül ugyanezen és tették fel maguknak és orvosuknak ugyanazokat a kérdéseket. Összeszedtük a leggyakoribbakat.

Mi most a teendőm?

Az első és legfontosabb: ne pánikolj. Ugyanaz az ember vagy, mint aki pár perccel ezelőtt belépett a rendelőbe és megkapta az eredményt. Talán úgy tűnik minden a feje tetejére állt, de nem.

Először is – és nem tagadjuk, Magyarországon talán ez az egyik legnehezebb feladat – találj egy orvost, aki tisztában van a HIV vírussal és megtaláljátok a közös hangot. Talán magad is meglepődnél, ha kiderülne, hogy a háziorvosod mennyire nincs tisztában a HIV vírussal és mennyi előítélet dolgozik benne. A legkevésbé pontosan arra van szükéged, hogy az orvosod elítéljen és kioktasson. Velük szemben vannak tapasztalt orvosok, akik tisztában vannak a vírussal és kezelési módozataival. Ők nem egyszer pszichológusként is melletted állnak majd, amikor jön egy-egy mélypont.

HIV

Megvan az orvos – hogyan tovább?

Az első találkozó alkalmával az orvos általános laborvizsgálatot rendel el. Számos adat, információ kerül majd rögzítésre, de nem kell megijedni tőlük, ez csak segítség az orvosnak, hogy minél teljesebb képet kapjon rólad és az egészségi állapotodról. A legtöbb HIV fertőzöttnek már napi egy-két pirula is elegendő ahhoz, hogy egészségi állapota kiegyensúlyozott maradjon.

A gyógyszerek azonban nemcsak ebben segítenek, de nagyban csökkentik a vírusszámot és annak az esélyét, hogy bárkit megfertőzz. A legfontosabb: mindig pontosan vedd be a gyógyszered.

Csak HIV pozitívakkal feküdhetek le?

Természetesen nem! A biztonságos szexnek ma már számos formája létezik. Csak ismételni tudjuk magunkat: ha rendszeresen szeded a felírt gyógyszert és nem adsz át a másiknak közvetlenül testnedvet (vér és sperma), akkor biztonságban tudhatod. És ne feledd, nem a HIV az egyetlen vírus, ami így fertőz, a biztonságos szexszel tehát magadat is véded!

Hogyan mondjam el a barátaimnak és a családnak?

Először is, nem kötelező bárkinek is elmondanod, kivéve a szexuális partnereidet. De ha kibeszéled magadból a félelmeidet és érzéseidet, az szintén segíthet az új helyzet feldolgozásában. Először biztos nehezen fog menni – akárcsak talán hajdanán az első előbújásod -, de idővel majd egyre könnyebb lesz. Kezdetnek mondd ki hangosan azt a hárombetűs szót. Minden ott kezdődik.

HIV

Meg fogok halni?

Na, akkor még egyszer. Akit ma HIV vírussal diagnosztizálnak ugyanolyan életkorra számíthat, mint egy HIV negatív. Persze kétségtelen tény, hogy a vírus sebezhetőbbé tesz bizonyos betegségekkel szemben, amelyekre így jobban oda kell figyelned. Ezek közé tartozik pár szív és vesebetegség, valamint a csontritkulás. De mielőtt ismét pánikba esnél, ne feledd, mindez megelőzhető azzal, ha odafigyelsz magadra és a gyógyszereidre.

AIDS-es leszek?

Az AIDS kifejezés még a HIV-nél is ijesztőbb, igaz? Valójában a fertőzöttek nagy része soha nem lesz AIDS-es. A HIV egy vírus, míg az AIDS ennek a fertőzöttségnek egy stádiuma, a legutolsó stádiuma. Amikor az immunrendszeres annyira legyengül, hogy képtelen ellenállni már a legenyhébb betegségeknek is, akkor beszélünk AIDS-ről. De amíg szeded a gyógyszereket, egészséges életmódot folytatsz, addig az AIDS a közeledbe se férkőzhet.

Szembesülni a HIV vírussal talán nem is a vége valaminek, hanem inkább az eleje egy tájékozottabb, egészségesebb életnek.

Forrás: Advocate

hirdetés
Previous post

Elfogadták a melegházasságot Finnországban

Next post

Már ezrek hagyták el a melegházasságot támogató egyházat