Egészség

HIV fertőzött betegeket gondozó nővér is indul az Egészséghősök versenyén

A HIV fertőzöttek, illetve az AIDS betegek ellátása komoly kihívás az őket gondozó szakembereknek, ami különleges hivatástudatot és elköteleződést kíván. A HIV fertőzéshez kapcsolódó stigmatizáció ugyanis – függetlenül attól, hogy a modern gyógyszerekkel a vírus jól kordában tartható és a páciens életminősége ma már nem különbözik a több emberétől – súlyos lelki terheket is ró a HIV vírust hordozókra.

 

Egy gyógyíthatatlan, fertőző betegség diagnózisával szembesülni megsemmisítő csapás, amit az érintettek többsége érthető módon nehezen képes feldolgozni. (Hogy hogyan zajlik ez a lelki folyamat, az kiderül 10 részes sorozatunkból, amelyben egy HIV-vel élő magyar fiú meséli el saját történetét.)

Sokan a diagnózis pillanatában ismerik fel hirtelen, hogy nincs kivel megosztaniuk ezt a tényt, nincs kitől megkérdezni, hogyan tovább. Ezekben a pillanatokban kiemelkedően fontos egy olyan szakember segítsége, aki mélyen együtt érző, lényegében bármikor elérhető, és tudása, tapasztalatai alapján nemcsak lelki támaszt, hanem hathatós és gyakorlatias segítséget is tud nyújtani a rászorulóknak.

Az ilyen esetekben (is) szükségünk van hétköznapi hősökre. Olyan hősökre, akiknek munkája nem csak szűk környezetük, de a nagyközönség számára is példaértékű lehet. Az Egészséghősök elnevezésű versenyen azokat az egészségügyi dolgozókat, civileket keresik, akik erejükön felül teljesítve, sokszor a szabadidejüket feláldozva tesznek testi és lelki egészségünkét, az egészségtudatos életmód népszerűsítéséért.

Az Egészséghősök egyik jelöltje Ackermann Mária (Marcsi) főnővér, aki 2006 óra gondoz HIV fertőzött betegeket. Sokaknak ismerős lehet a Mária utcai Országos STD Centrumból is, jelenleg pedig a Belvárosi Orvosi Centrum főnővére.

 

 

„A HIV fertőzöttek számára kiemelkedően fontos egy olyan szakember segítsége, aki mélyen együtt érző, lényegében bármikor elérhető, és tudása, tapasztalatai alapján nemcsak lelki támaszt, hanem hathatós és gyakorlatias segítséget is tud nyújtani a rászorulóknak. Kiemelkedő empátiával és áldozatkészséggel fordul a HIV fertőzöttek felé, igen sok beteget segített és segít át folyamatosan ezeken a kríziseken. A gondozottak bármikor hívhatják telefonon, mindig meghallgatja őket akár hétvégén vagy este is. Megbeszéli velük a problémáikat és ellátja őket tanáccsal. Ismeri személyes gondjaikat, megosztják vele magánéletük örömét és bánatát. Többször előfordul, hogy a vállán sírják ki magukat. Óriási örömet okoz neki, ha az ő közreműködésének köszönhetően oldódnak meg a dolgok.”

– jellemzi személyét Dr. Várkonyi Viktória, bőr-és nemigyógyász, a Magyar STI Társaság elnöke. Hogy tudását és tapasztalatait megoszthassa, rendszeresen tartott előadásokat kongresszusokon és továbbképzéseken a nemi betegek, illetve a HIV fertőzöttek gondozásáról. Munkája elismeréseként 2011-ben Semmelweis nap alkalmából miniszteri dicséretben részesült.

Ha teheted, támogasd te is szavazatoddal Ackermann Mária főnővért az Egészséghősök versenyén, hogy elismerést kapjon HIV fertőzöttekért végzett áldozatos, elkötelezett munkája.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin