Hírek

HIV-ellenes gyógyszerrel próbálják megtalálni a koronavírus ellenszerét

Amikor egy ennyire veszélyes vírus kezd ilyen gyors ütemben terjedni, az egészségügyben dolgozó kutatók minden erejükkel azon vannak, hogy mihamarabb megtalálják a gyógyírt. A kísérletek pedig már javában zajlanak.

A koronavírus a kínai Vuhanból indult – egy lelkész szavai ellenére nem Isten büntetéseként –, és hivatalos adatok szerint máris több, mint száz emberéletet követelt, a fertőzöttek száma pedig napról napra növekszik. Jelenleg egyedül Kínában több mint ötezer fertőzöttet jegyeznek – írja az Interesting Engineering.

 

 

A kutatók ezúttal ahelyett, hogy egy teljesen új ellenszer kifejlesztésén dolgoznának, a már létező gyógyszerekkel kísérleteznek, mint például HIV-elleni oltóanyagokkal. Jelenleg is olyan vírusölőket vizsgálnak, amelyeket tipikusan a HIV ellen alkalmaznak. A tudósok reménykednek, hogy ezzel sikeresen megfékezik a koronavírust is. Emellett más vírusölőkkel is próbálkoznak, mint amilyet legutóbb az ebola ellen is használtak.

A vuhani Jin Yintan kórház, ahol az első 41 beteget kezelték, máris vizsgálni kezdte a lopinavir és a ritonavir kombinációját, amelyet a HIV-fertőzötteken is használnak. (Ezt a párosítást használták 2003-ban a SARS-járvány idején is.) A már bevált módszerek és gyógyszerek mellett azonban teljesen új kezelésekkel is szeretnének kísérletezni. Egy biotechnológiai vállalat, a Regeneron Pharmaceuticals például olyan antitesteket keres, amelyek működhetnek a koronavírus ellen. A vállalatnak legutóbb hat hónapba telt, mire kifejlesztett egy gyógymódot a legutóbbi ebola idején.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb