Színes

Hím albatroszpár szerelméről mesél David Attenborough

David Attenborough
Képernyőkép: BBC

 

A BBC Frozen Planet II című műsorának adásában David Attenborough egy megható szerelem történetét meséli el a szubantarktiszi Ellenlábas-szigeteken. Az Új-Zélandhoz tartozó szigetcsoporton hatalmas madárpopuláció él.

A YouTube-on is megtekinthető jelenetben egy 14 éves, ivarérett hím albatrosz elkezd udvarolni egy nősténynek, ám a rituális tánc közben egy másik hím megzavarja őket, majd még egy hím érkezik, és szegény főhősünk hoppon marad. A zaklatás ilyen formáját már nem tűrő nőstény inkább elrepül, albatroszunk pedig egyedül gubbaszt a fűben. De nem sokáig!

Megjelenik ugyanis a látóhatáron egy másik jóképű hím albatrosz, aki úgy tűnik, első látásra belehabarodott főhősünkbe. Meg is kezdik násztáncukat, szárnyfesztáv-méricskéléssel és csőrük összeérintésével. Az albatroszok általában hosszú időre választanak párt, méghozzá meglehetősen hosszúra, hiszen akár 50-70 évig is élhetnek.

David Attenborough narrálása szerint az Ellenlábas-szigeteken ez a jelenség mind gyakoribbá válik, az albatroszok ugyanis nem szeretnek egyedül élni, nőstényből azonban egyre kevesebb van. Mintegy háromszor annyi hím albatrosz él a szigeteken, mint nőstény. Ennek oka, hogy a nőstények északabbra járnak táplálékért, mint a hímek, ahol gyakran esnek áldozatául az emberek ipari mértékű halászatának. A halászhajók ugyanis nagy számú tengeri madarat fognak el, melyek belefulladnak a hálókba.

Az azonos nemű párkapcsolat egyáltalán nem szokatlan jelenség az állatvilágban, több fajnál is megfigyelték már, például flamingóknál, vagy pingvineknél.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb