Egészség

Hidak és koronák: mindent a fémmentes fogpótlásokról

A fogászati korona az egyik leggyakrabban alkalmazott fogpótlás típus, egy fog alakú “sapka”, amely a szuvasodás miatt kezelt vagy esztétikailag nem megfelelő fogra kerül. A fogpótlás az előkészített élő fog megmaradt csonkjára illeszkedik, ezáltal megerősíti a fogat és visszaadja annak eredeti, természetes formáját és színét. Használatakor sok kérdés felmerül, ezekre igyekszünk most a legalaposabban válaszolni. 

Mikor érdemes fogászati koronán gondolkozni? 

Letört vagy sérült fog esetében, illetve gyökérkezelt fogak helyreállításakor a legmegfelelőbb megoldás a fogászati korona, hiszen védi a gyenge fogat a további töréstől. Ezenkívül abban az esetben is megfelelő megoldás lehet, ha fogunk elszíneződött, vagy egy formátlan fogat szeretnénk kiigazíttatni, illetve ha egy meglévő fogtömés már túlságosan nagy és nem maradt elég foganyag a helyreállításhoz. 

Mitől fémmentes egy korona? 

Abban az esetben, ha a lecsiszolt fogra nem készül fémsapka, fémmentes vagy teljes kerámia koronáról beszélünk. Mivel ilyenkor nincs jelen fém, és önmagában a kerámiának nagy a fényáteresztő képessége, így a magas esztétikai követelményeknek is megfelel. Manapság ez a legtökéletesebb, legszövetbarátabb, legesztétikusabb fogpótlás.  

Miért jobb a fémmentes fogpótlás? 

A koronák és hidak rögzített fogpótlások, amelyek különböző anyagokból készülhetnek saját lecsiszolt fogakra, vagy adott esetben implantátumcsonkokra. A fémmentes fogpótlások fém felhasználása nélkül készülnek: a vázat cirkónium-oxiddal vagy lítium-diszilikáttal helyettesítik, amely az eredeti foghoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Fényáteresztő, így természetes hatást kelt a szájban is, szemben a fémkerámia koronák matt megjelenésével. 

Milyen esetben ajánljuk a fémmentes fogpótlásokat? 

A fémmentes fogpótlások általában a frontfogaknál ajánlottak, ahol kiemelten fontos az esztétikai megjelenés. Szóló koronákhoz, 2-3 tagú hidakhoz is ajánljuk őket. Az ideális korona típusa azonban függ a fog állapotától, a sérülés vagy szuvasodás mértékétől és a hiányzó fogak számától. 

Okozhat-e allergiás reakciót egy fémmentes korona? 

A fémmentes koronák biokompatibilisek, így fémallergiásoknak, illetve fémérzékenyeknek is ajánlott a használatuk. A fémmentes fogpótlásokkal egyébként elkerülhető még az ínyszéli szürkeség is, amely fémkerámia koronák esetében előfordulhat. 

Mi a korona készítésének menete? 

A fogászati korona készítése általában három ülésben történik. Az első alkalommal a fog megmunkálására van szükség. A csiszolás után következik a lenyomatvétel, amelynek segítségével a fogtechnikus elkészíti a korona vázat. Az első kezelés az ideiglenes korona felrakásával végződik. A második alkalommal a váz (fémkerámia vagy fémmentes cirkonkerámia) kerül bepróbálásra. Amennyiben ez megfelelő, a fogtechnikus elkészíti a korona porcelán leplezését. A harmadik ülés során kerül beragasztásra a korona, ez 15 percet vesz igénybe. Egy korona így általában 3-5 nap alatt készül el. 

Mi jellemző a cirkon, illetve préskerámia koronákra? 

A cirkon koronák olyanok, akár az eredeti fog: tartósak és biokompatibilisek. A préskerámia koronákról pedig elmondható, hogy szintén az élő foghoz hasonló érzetet adnak és esztétikusak; elsősorban szóló koronákhoz, kisebb hidakhoz ajánljuk őket. 

Gyökérkezelt fogra hogyan és miért raknak koronát? 

Gyökérkezelt fogak esetében az úgynevezett üvegszálas csapos rögzítést alkalmazzuk, hiszen a fog koronai része olyan mértékben sérült, hogy azt nem lehet töméssel vagy egyszerű koronával helyreállítani. Az üvegszálas csapok – szemben a régi fémcsapokkal – egy ülésben elkészíthetők, nem kell hozzájuk lenyomatot venni, így jelentősen meggyorsítják a kezelési folyamatot. 

Milyen hosszú egy korona élettartama? 

A rendelőnkben, fogtechnikánkon készülő koronára 3 év garanciát vállalunk. Megfelelő szájhigiénia és rendszeres konzultáció mellett akár több évtizedig is élvezheti új mosolyát. Extrém mechanikai hatások (pl. pisztácia-törés, fogcsikorgatás) és fogínysorvadás esetén ez az idő azonban csökkenhet. 

Fáj-e a koronaragasztás? 

A koronaragasztás fájdalommentes beavatkozás, kb. 15 percet vesz igénybe. A korona ragasztása után átmeneti érzékenység (pl. hideg-meleg érzékenység, feszítő érzés) léphet fel, amely általában két nap alatt elmúlik, ahogy a fog kezdi regenerálni magát és bezárja a mikroszkopikus, sérült idegcsatornákat. 

Lenyelhető-e a fogászati korona? 

A koronát speciális fogászati ragasztóanyaggal rögzítjük, amely rendkívül stabil és tartós. Nagyon ritkán előfordulhat azonban, hogy például fogínysorvadás miatt a ragasztó nem tart eléggé, így akár még a legprecízebben rögzített fogpótlás is leeshet. Ebben az esetben otthon ne kíséreljük meg visszaragasztani a koronát, mert ezt csak fogászati rendelőben lehet elvégezni. 

Egressy Dental
Telefonszám: +36 70 600 7570
Honlap: http://www.egressydental.hu
E-mail: rendelo.buda@egressydental.hu
Cím: 1126 Budapest, Süss Nándor sétány 24.

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Magyarországra jön Ricky Martin!

Next post

Nagyok a hiányosságok a magyar Wikipedián LMBTQ témákban