Lifestyle

Hevesi Kriszta: “Helyre kell tennünk az előítéleteken alapuló LMBTQ szemléletet!”

Évtizedes kutatások, több éves munka, közel 500 oldal: hiánypótló könyvet szerkesztett a szexuálpszichológiáról Hevesi Kriszta, Rigó Adrien és Urbán Róbert. A főként a szakmának szóló kötet legalább egyharmada az LMBTQ embereket érintő témákat feszegeti és nyújt egyfajta útmutatást a pszichológusok számára. Ilyen kötetre szükség is van azok után a nagy port kavart televíziós riportok és újságcikkek után, amelyek az úgynevezett “átnevelő” táborok állítólagos sikerességét és hasznosságát hangsúlyozták, földbe tiporva ezzel az LMBTQ közösség több évtizedes küzdelmét a toleranciáért, azt az üzenetet közvetítve: bárki változtathat a szexuális irányultságán, csak akarnia kell.

Milyen céllal született meg ez a kötet?
A Szexuálpszichológia című könyv célja a szemléletformálás, a szakmán belüli edukálás, a helyes terápiás protokoll felállítása. Sokféle témát érintünk a maga természetességében az időskori szexualitástól az eddig erősen hiányos LMBTQ témákig. Szó van benne a szexuális egészség alapjairól, mint a szexuális fejlődés, az identitás kialakulása, a nem mint társadalmi kategória, illetve helyet kaptak olyan általános témák, mint a szexuális medicina, a szexualitásunk lehetőségei és annak szerepe krónikus betegségek esetén. Ezenkívül feszegeti a szexuálpszichológia etikai kérdéseit, köztük kiemelve az LMBTQ közösséget érintő kérdéseket, és az olyan függőségeket, mint a szexfüggőség vagy az onlinepornó-függőség. Célunk, hogy ez a kötet az elkövetkezendő 10 évre vezető könyv legyen a hazai szexuálpszichológia tudományában. Bízunk benne, hogy nemcsak a pszichológia, de a más tudományok területén dolgozókhoz is közelebb tudjuk hozni az LMBTQ problémákat, az LMBTQ terápiás tanácsadást.

 

Hevesi Kriszta | Fotó: Blatniczky János Timóteus

 

A könyv mekkora része foglalkozik kifejezetten az LMBTQ embereket érintő témákkal?
Négy-öt különálló fejezet kizárólag az LMBTQ kérdésekkel foglalkozik, ezen túl szinte minden más fejezetben is tárgyaljuk az LMBTQ vonatkozásokat. Kiemelten fontos közülük az LMBTQ embereket érintő helyes terápiás módszer ismertetése, az ahhoz szükséges háttértudás átadása.

Homoszexuálisokat érintő terápiákról elég sok negatív riport született az utóbbi időben. Milyen terápiát tartanak a könyvben helyesnek?
Fontos tudni, hogy kétfajta terápiát különböztetünk meg az LMBTQ emberek kapcsán. Az egyik az úgynevezett reparatív terápia, amelyet átnevelő terápiának is neveznek. Ezt mi kifejezetten károsnak, hiedelmeken és előítéleteken alapuló szemléletnek véljük. Amit mi a középpontba helyezünk, az az úgynevezett affirmatív terápia, amely az önelfogadást, önmagunk megélését, az érzelmeink elfogadását, és a kisebbségi helyzetből adódó stressz kezelését segíti. Ezt a tudást akarjuk átadni a jelenleg praktizáló és a következő generációs pszichológusoknak is, éppen ezért a könyv tankönyvként is szerepel majd a szexuálpszichológiai és a pszichológiai alapképzésben is.

Említetted a terápiához szükséges háttértudás átadását. Mit érdemes a szakmának tudnia az LMBTQ emberekről?
Részletesen kifejtjük, hogy az LMBTQ embereket érintő terápia kapcsán figyelembe kell venni azt a plusz stresszt, amelyet a társadalom és sokszor a szülők részéről érkező negatív élmények, illetve a kifejezetten LMBTQ emberekre jellemző párkapcsolati problémák okoznak. Utóbbiba beletartoznak például a különböző coming out-történetek, ha az egyik fél családja elfogadó, a másiké azonban nem. Figyelembe kell venni, hogy ennek a közösségnek a tagjai nehezebben tudnak ismerkedni, mint hetero társaik, eleve több lelki sérülést hordozhatnak már gyerekkoruktól kezdve. Sajnos a mai napig probléma például a megfelelő szexuális felvilágosítás az iskolákban. Az LMBTQ vonatkozásokat még máig tabuként kezelik.

 

A könyv közel 500 oldalas, a három szerkesztőn kívül nagyon sok ember munkája és tapasztalata van benne. Milyen, akár személyes élmények ihlettek egy-egy részt a kötetben?
Nagyon sok témában mérvadóak Ritter Andrea kutatásai, aki évtizedek óta foglalkozik az LMBTQ emberek helyes terápiájával. A munkában több, az LMBTQ közösséghez tartozó, vagy velük szimpatizáló személy is részt vett: Milanovics Dominika és csapata például uniós kezdeményezésben kisbusszal járta a különböző hazai városokat, és segítette az LMBTQ emberek előbújását, önelfogadását. De nemcsak az ő, hanem például a Magyar Pszichológiai Társaság új LMBTQ szekciója vezetőjének, Németh Ádámnak a tapasztalatai is gazdagították a könyv tartalmát.

Mit üzen a könyv az LMBTQ közösség tagjainak?
Szeretnénk, hogy az LMBTQ személyek érezzék: foglalkozunk ezzel a témával, az őket érintő kérdésekkel. Hogy a tudomány fontosnak tartja ennek a közösségnek az integrálását, és hogy a tagjai igény esetén diszkrimináció- és előítéletmentes segítséget kaphatnak olyan terapeutáktól, akik tisztában vannak az őket érintő problémákkal, és oldani tudják az azokkal járó esetleges traumákat. Fontosak vagytok, és ezt szeretnénk, ha tudnátok.

Vági Bence

Instagram: @bence.vagi

A Szexuálpszichológia című könyv bárki számára elérhető az ELTE Eötvös Kiadónál.

Borítókép: Schellné Kecskeméti Anna

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb