Nagyvilág

Hetven világhírű művész sürgeti, hogy az EU lépjen fel a lengyel homofóbia ellen

 

Margaret Atwood kanadai író (A szolgálólány meséje), Ed Harris amerikai színész, Pedro Almodóvar spanyol filmrendező, Isabelle Huppert francia színésznő, Agnieszka Holland lengyel rendező, Colm Toibin ír író, Mike Leigh angol rendező, Luca Guadagnino olasz filmrendező (Szólíts a neveden).

Csupán néhány név az európai és észak-amerikai kulturális élet szereplői közül, akik nyílt levélben tolmácsolták felháborodásukat Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Az augusztus 17-i keltezésű nyílt levél az állami szintre emelt lengyel homofóbia ellen sürget lépéseket.

„Felháborodásunkat fejezzük ki a lengyel LMBTQ közösséggel szembeni elnyomás miatt. Szolidaritásunkat fejezzük ki azokkal az aktivistákkal és támogatóikkal, akiket letartóztattak és bántalmaztak. Mélyen aggódunk a lengyel demokrácia jövője miatt, abban a Lengyelországban, amely csodálatra méltó történelme során ellenállt totalitárius rezsimeknek és küzdött a szabadságért.”

Az aláírók felháborítónak tartják, hogy Lengyelországban békés tüntetőket tartóztattak le arra hivatkozva, hogy „erőszakos és törvénytelen tüntetést” tartottak. A résztvevők a Margot nevű aktivista melletti szolidaritásukat fejezték ki, akit börtönbüntetésre ítélnek, mert kiszúrta egy kampánybusz kerekét, és szivárványzászlóval készített fényképeket köztéri, köztük vallási témájú szobrokkal – a hatóság szerint ezzel kimerítette a vallásgyalázás fogalmát.

„Margot csoportja szivárványzászlókat helyezett szobrokra, köztük egy Jézus-szoborra. Ez a tett nem volt se vandalizmus, se provokáció, ahogy azt a lengyel kormánymédia ismételgeti, hanem egy kétségbeesett ellenállási cselekedet, a degradáló homofób gyűlöletbeszéd ellen. A kampánybusz egy volt azon sok jármű közül, amelyek Lengyelország városait járják, és egyenlőséget vonnak a homoszexualitás és a pedofília között, és azt terjesztik, hogy a melegek betegségeket és fenyegetéseket jelentenek a gyerekekre. A jól finanszírozott gyűlöletkampány jogi megállítására tett erőfeszítések semmire sem vezettek. Egyre nő Lengyelországban a homofób agresszió, amelyet a kormányzó párt elnéz, mert a szexuális kisebbségeket tette meg bűnbaknak, tekintet nélkül saját polgárainak biztonságára és jólétére.

Felszólítjuk az Európai Bizottságot, tegyen azonnali lépéseket, hogy megvédje az olyan alapvető európai értékeket – egyenlőség, a diszkrimináció elutasítása, a kisebbségek tiszteletben tartása –, amelyeket Lengyelországban nyilvánvalóan megsértenek.

Az LMBTQ jogok emberi jogok, amelyeket meg kell védeni.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb