Hírek

Hétszer lőttek egy transznemű nőre, a rendőrség mégis elengedte a támadót

Szeptemberben történt az eset, amikor egy transznemű nőt hétszer lőtt meg támadója, aki előtte különös és egyben rémisztő beszélgetést folytatott vele az utcán. Az áldozat most nyilatkozott először az esetről.

Daniela Calderon egy péntek este éppen dolgozott Dallas-ban, amikor egy férfi közelítette meg autójában. A transznemű nő egy interjú során visszaemlékezett a támadás előtti percekre is, amikor az idegen férfi azt kérdezte tőle: Félsz attól, hogy ma este meghalhatsz?

 

Daniela Calderon

 

Calderon szexmunkásként dolgozik. Nem volt számára idegen a helyzet, hogy egyedül járja este az utcákat, és bár mindig félt egy kicsit, sosem gondolta volna, hogy valaha megtörténhet vele ehhez hasonló.

„Olyan traumát érzek legbelül, ami egész életemben végigkísér majd. Olyasmit érzek, amit soha senkinek nem kívánnék. Hogy miért? Azért, mert életem hátralevő részére megmarad rajtam ennek az éjszakának a nyoma.”

A támadó a 29 éves Domingo Ramirez-Cayente, aki szeptember huszadikán lőtt rá Calderonra. A férfi egy piros autót vezetett, amikor Calderon közelébe ért, és elkezdte szidni előtte a transznemű és a meleg közösséget – számol be róla a Pink News.

 

Domingo Ramirez-Cayente

 

„Aztán azt mondta nekem: Bármelyik pillanatban megölhetnek téged. […] Miután kijöttem egy boltból, ő egy másik oldalról követett, ezért nem láthattam. Utána már csak a lövések hangjára emlékszem.”

A lövések után Calderont kórházba szállították, ahol megkért egy nővért, készítsen róla egy videófelvételt a testvére számára, arra az esetre, ha nem élné túl a műtétet. Pár hét elteltével viszont Calderon szerencsére életben van, és az orvosok úgy látják, javult az állapota.

„Még mindig itt vagyok és harcolni fogok. És köszönöm Istennek, amiért adott nekem egy második esélyt.”

A rendőrség a támadás éjszakáján elfogta Ramirez-Cayentét, aki bevallotta tettét, amit egy biztonsági kamerafelvétel is bizonyított. Vallomása ellenére azonban mind Calderon és a helyi aktivisták legnagyobb felháborodására kiengedték óvadék ellenében.

„Ki felel az igazságszolgáltatásért, ha óvadék ellenében egy férfi kisétálhat a börtönből, és a bűn, amit elkövetett, büntetlenül marad? És mi lett volna, ha megöl engem? Ez igazságtalan. Ezekben a pillanatokban bátorságot érzek, de rengeteg frusztrációt is. Meglőtt, mert utálja a melegeket. Soha életemben nem találkoztam vele. Akkor ugyan miért lőtt meg, ha nem is ismer? Ez egy olyan ember, akinek baj van a fejében, és az olyanoknak, mint ő, nem lenne szabad csakúgy kisétálni a börtönből. Ezért szeretnék valódi igazságot ebben az ügyben, magamért és az összes transznemű nőért, mert nekünk is jogunk van az élethez. Követelem, hogy fogják el és tartsák bezárva ezt a férfit. Kérem, tegyék meg.”

A texasi gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvények nem terjednek ki a nemi identitásra, ezért az aktivisták egyenesen az FBI-t keresték fel annak érdekében, hogy Ramirez-Cayentét letartóztathassák és megvádolhassák, melynek következtében hosszabb és komolyabb büntetést kap, mint korábban a rendőrségtől.

 

 

Previous post

Eladják a börtönt, ahol Oscar Wilde raboskodott

Next post

Eredj, fiam, borbélyhoz!