Kultúra

Herstory – Conchita Wurst

Bár nem volt teljesen tudatos választás, de a Herstory előző fejezetei túlnyomó többségükben a tengerentúl, azon belül is az Amerikai Egyesült Államok legendás drag- világát kutatták. Kivételt jelent ez alól a viharos életű svéd John Lind, a modern kori dragművészet előfutára, az őt követő nemzedékek inspirációja. De az új év új lehetőségeket kínál, úgyhogy vessük is csillogásra és sminkre éhes tekintetünket Európára, egy korban és földrajzilag is hozzánk vitathatatlanul közelebb álló fiatalemberre, az osztrák Conchita Wurstra!

Bár ez sokakat meglephet, Conchita Wurst sem úgy jött a világra, ahogyan legkésőbb a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon mindannyiunk agyába beleégett. Thomas Neuwirth egy Gmunden nevű felső-ausztriai kisvárosban látta meg a napvilágot.

A zene, az éneklés, a színpad utáni vágy fiatal korától fűtötte. Tinédzserként még eredeti nevén kereste útját: 18 évesen fellépett a Starmania című osztrák tehetségkutató műsorban (egészen a dobogó második fokáig jutott!), majd tagja lett a tiszavirág-életű Jetzt Anders! nevű fiúbandának.

 

 

Conchita Wurstként először 2011-ben az osztrák televízió, az ORF Die Große Chance című tehetségkutató műsorában mutatkozott be, majd egy évre rá a That’s What I Am című dalával elindult a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál osztrák nemzeti döntőjén, az Österreich rockt den Songcontesten, ahol újfent a második helyet csípte el.

A nemzetközi köztudatba aztán 2014-ben robbant be, amikor az ORF felkérte: képviselje ő Ausztriát az Eurovíziós Dalfesztiválon. Rég szerepelt ennyire megosztó személyiség Európa főszínpadán. A szakállas nő heves érzelmeket váltott ki a kontinens minden sarkában, a nézők nem tudták hová tenni. Kicsoda Conchita Wurst? Egy hormontúltengéses, sajnálatraméltó nő? Egy elfuserált meleg férfi?

A kérdések azonban hamarosan elsikkadtak Conchita páratlan hangjának mindent elsöprő sikere mellett. Szárnyalt a koppenhágai döntőig, ahol Rise Like a Phoenix című dalával a szavazás során 290 pontot gyűjtött össze – tizenhárom országtól a maximális tizenkettőt begyűjtve. Magyarország is a lábai előtt hevert, hiszen a szakmai zsűri és a szavazó közönség is tíz-tíz ponttal jutalmazta.

 

 

Wurst a verseny közel 70 éves történetében a negyedik legmagasabb pontszámmal tudott győzni. Győzelme után az akkori osztrák köztársasági elnök, Heinz Fischer közleményben, több világsztár (például Elton John, Lady Gaga, Cher) pedig a közösségi portálokon gratulált neki. Hazaérkezésekor a bécsi repülőtéren többezres tömeg fogadta a győztest.

Nagyot fordult vele azóta a világ. Aki követi a közösségi médiában, vagy akár személyesen volt szerencséje jelen lenni mostanában valamelyik koncertjén (például a 2018-as Budapest Pride záróbulin), láthatja, hogy sokat „szelídült” a külseje. Bár e szó talán nem a legszerencsésebb, hisz mostanában úgy fest, mint egy nagyon menő, nagyon vagány és szexi (!) rocksztár. Hosszú, fekete haja már rakoncátlanabb, a szakáll inkább hanyag borostába csapott át, de a hangja ugyanolyan gyönyörű, mint mindig is volt.

Tény, hogy Conchita Wurst elsőre sokakat megbotránkoztató külsejével rengeteg embert tanított nyitottabb, befogadóbb gondolkodásra, toleranciára. Arra, hogy embertársainkat ne elítélni próbáljuk az alapján, amit először látunk, hanem inkább tekintsünk a „függöny mögé”, és próbáljuk megérteni a másikat. 2014-ben, már az Eurovíziós Dalfesztivál győzteseként Conchita koncertet adott Brüsszelben, majd az Európai Parlamentbe is ellátogatott – ahol többek között a Parlament nyíltan leszbikus osztrák alelnöke, Ulrike Lunacek is fogadta. Az énekes a látogatás kapcsán tett nyilatkozatában megosztotta a tapasztalatait a nagyvilággal: üdvözölte a pozitív változásokat a tolerancia terén, de mint mondta, nincsenek illúziói, mert továbbra is érik atrocitások a melegeket.

 

 

Magánéletéről ritkán és keveset oszt meg. Az egyik szomorú indíttatású ellenpélda volt, amikor nyilvánosságra hozta, hogy HIV-pozitív, amelyet már néhány éve kezeltet. A hírt az Instagramon keresztül tudatta, és sajnos nem önszántából: kénytelen volt beszélni róla, mivel egy korábbi párja megfenyegette, hogy a világ elé tárja betegségét.

Szerencsére olyan világot élünk, ahol ez már nem számít, és a bejelentés egyáltalán nem vetette vissza a karrierjét, sőt! Idén is sokat láthatjuk majd, hiszen Ulrike Lunacekkel karöltve a nyáron Bécsben megrendezésre kerülő EuroPride nagyköveteként diszponál.

Waliduda Dániel

Instagram

https://www.instagram.com/waliduda/
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin