Lifestyle

Herstory – Bianca Del Rio, avagy világhírnév csípős humorból

Ki a ma élő legnépszerűbb és legnagyobb befolyású drag queen? Nem kizárt, hogy ha tíz különböző embert kérdezünk meg erről, tíz teljesen különböző választ kapunk. Akadnak azonban olyan személyek, akik megkerülhetetlenek a ebben a szcénában. Ilyen bástya ma Bianca Del Rio is. De honnan jött és hogyan jutott el idáig?

 

Bianca del Rio

 

Roy Haylock 1975 nyarán született a Mississippi-folyó torkolatvidékén kubai és hondurasi származású szülők negyedik gyerekeként. A színészet és a szabászat iránti érzéke már középiskolás korában megmutatkozott. Olyannyira, hogy alig 17 évesen díjat nyert egy általa varrt jelmezzel a Big Easy Entertainment Awardon. E verseny keretében aztán összesen 13 alkalommal jelölték különböző kategóriákban, és hatszor győzött is.

Fiatal felnőtt évei – egy kilenc hónapos kitérőt leszámítva, amikor a New York-i Bloomingdale’s-ben dolgozott – otthonához, Louisiana államhoz kötődnek, ahol sikerrel megtalálta a számítását. Ismert és elismert jelmezkészítő lett, akit még a New Orleans-i Operaház is foglalkoztatott. Drag queenként 1996-ban, a Pageant című helyi előadásban tűnt fel először. Itt figyelt fel rá egy népszerű helyi transzvesztita, Lisa Beaumann, aki elhívta saját bárjába, az Ozba szerepelni.

Drag queenként háromszor is elnyerte a New Orleans Gay Entertainer címet – ekkor már Bianca Del Rióként ismerkedett vele a helyi közönség. A 2001-es Southern Decadence-nek társvezetője volt – e „Déli Dekadencia” nem más, mint egy évről évre megrendezett, hatnapos LMBTQ fesztivál New Orleans-ban, amelynek persze elengedhetetlen része a felvonulás is a város francia negyedében.

 

 

A Katrina hurrikán 2005 augusztusi pusztítását követően azonban Bianca elhagyta otthonát. New Yorkba költözött, ahol Broadway-show-kban, balett- és operaelőadásokon dolgozott jelmezkészítőként, amely kiváló lehetőség és logikus lépés volt fő szakmai tudásának további ápolására. De drag karrierjét sem tette a szekrénybe: rendszeresen fellépett többek között a New Yorkban már ekkor is hatalmas népszerűségnek örvendő Lady Bunny oldalán, az XL Nightclubban.

A kétezres évek végére aztán újabb szintváltás következett. 2010-ben a gay.com által indított Queens of Drag: NYC websorozatban szerepelt olyan legendás New York-i drag queenek mellett, mint a már emlegetett Lady Bunny, valamint Mimi Imfurst és Peppermint (utóbbi kettő aztán indult a koronáért a RuPaul’s Drag Race harmadik, valamint kilencedik évadában). A rá következő évben pedig a Logo TV képernyőjén tűnt fel a One Night Stand Up: Dragtastic! NYC egyik epizódjában a Bowery Ballroomban (az est házigazdája egy másik, a RuPaul’s Drag Race-ből ismert transzvesztita, Pandora Boxx volt).

Az országos és nemzetközi hírnevet azonban vitathatatlanul a RuPaul’s Drag Race hatodik évada hozta meg számára. A Logo TV 2013 decemberében mutatta be a 14 indulót, közöttük Biancát, az évad pedig a következő év februárjában indult és egészen május közepéig tartott.

 

A RuPaul’s Drag Race hatodik évadának versenyzői

 

Bianca hamar kitűnt a mezőnyből és az évad során végig megőrizte dominanciáját. A leggyengébb három közé egy alkalommal sem került – korábban ilyen szintű teljesítményre soha senki nem volt képes –, magabiztosan menetelt a döntőig, amelyben RuPaul végül őt koronázta meg, és a korona és jogar mellett 100 ezer dollárt kapott jutalmul. Udvarhölgyei Adore Delano és Courtney Act lettek – érdekesség, hogy később ők ketten is világhírűvé váltak. Adore elsősorban punk-rock zenei előadóként, Courtney pedig egyrészt énekesként, másrészt a brit Big Brother 2018-as évadának győzteseként.

Bianca Del Rio az évad során három epizódot nyert meg: az első részt, amelyben jelmezt kellett készíteni megadott téma alapján, a nyolcadik részt, amelyben stand-up-esten kellett megnevettetni a közönséget, és a tizediket, amelyben egy heteroszexuális vőlegényt kellett gyönyörű menyasszonnyá varázsolni.

E három győzelem jól kidomborítja Bianca erősségeit drag queenként: jelmezek megálmodása és kivitelezése, valamint a csípős, azonnal reagáló humor. Nyers humorának köszönhetően az évad során rendszeresek voltak az összeütközések közte és más versenyzők között – nem mindenki vette olyan könnyen a megjegyzéseit, különösen nem egy-egy feszült pillanatban. De a drámai helyzetekben végül mindig kiütközött embersége és élettapasztalata is: ha kellett, segítségére volt társainak akár kézzel fogható segítség formájában, akár pár kedves szóval, vagy megfontolandó gondolattal.

A humor azóta is a mindennapi kenyeret adja számára, és világkörüli, gyakorlatilag kivétel nélkül teltházas fellépéseinek köszönhetően (2014: The Rolodex of Hate, 2015-2016: Not Today Satan, 2017-2018: Blame It On Bianca Del Rio és 2019: It’s Jester Joke) Bianca mára korunk egyik legsikeresebb, leggazdagabb drag queenjévé vált.

 

 

A színpad mellett egyébként a film világában is kipróbálta magát. 2016-ban főszereplője volt a Hurricane Bianca című független filmnek (erre az Indiegogón 30 ezer dollár adományt gyűjtöttek ösze), 2018-ban pedig jött a folytatá, a Hurricane Bianca: From Russie With Hate.

Ha mindez nem lenne elég rajongóinak és utálóinak, 2019 nyarán az Egyesült Államok 100 legnagyobb hatású drag queenje közé választották – közöttük is a dobogó első fokára állhatott. Talán voltak, akik ezzel egyáltalán nem értettek egyet, egy valami azonban biztos: Bianca nagy ívben tesz rájuk.

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb