KiemeltUtazás

Haverok, buli, Málta

Ami először eszembe jutott erről az aprócska szigetről, az az, hogy olyan, mintha valaki körbeutazta volna a mediterrán térséget és mindenhonnan hozott volna egy picit. Van itt minden: egy leheletnyi Tunézia, egy kis görög hangulat, egy kis spanyol érzés és persze talán az ország közelsége miatt rengeteg olasz déjà vu. A máltai nyelv is nagyon érdekes keveréke az olasznak, az arabnak és még sok egyébnek (angolul viszont mindenki beszél).

Coastal View (29)

Málta magával ragadó, talán pont a sokszínűsége miatt. Van itt minden mindenkinek: ha valaki például ókori és középkori romok és épületek között akar sétálni, megteheti. Elég csak elindulni a főváros, Valletta utcáin és máris egy ókori vízvezeték meglepően épen maradt részeit láthatjuk. A sziget legmagasabb pontján épült egykori főváros, Mdina utcáin pedig a középkorban érezhetjük magunkat. A városfalról csodálatos kilátás tárul Máltára.

Aki inkább a tengerparton szeretne időzni, arra számtalan strand vár: van sziklás, kavicsos és homokos part is. Utóbbiakra a homokot Jordániából szállítják, mert homok igazából nincs Máltán; közülük külön ajánlott a Golden Bay, ahol rengeteg vízi sportolási lehetőség közül is lehet választani.

Ha a sok napozás és lubickolás után megéheznénk, minden sarkon találunk minimum egy hangulatos helyet. A máltai konyhára erős hatással volt az olasz, de jobbnál jobbakat lehet enni szinte bárhol. St. Julians gyönyörű öblében különösen izgalmas éttermeket lehet találni. Vásárolni pedig mindenhol lehet, akár a több száz éves sikátorokban, akár a csilli-villi vadiúj bevásárlóközpontokban.

Cittadella View

Este élmény a naplemente a St. Paul’s Bay méltán kedvelt klubjában, az egyedülálló Café del Mar-ban. Az éjszaka pedig bárhol folytatódhat, számtalan bár, diszkó, klub között lehet válogatni, de az utcán is buliznak az emberek. Kimondottan meleg szórakozóhelyből mindössze egy van, de az unatkozás veszélye így sem fenyeget senkit. A helyiek egyöntetűen az AXM Clubot ajánlják San Giljanban. Van még pár kisebb bár Paceville-ben és Vallettában. Flörtölni bárhol lehet, az utcákon és a strandokon hemzsegnek a helyes pasik. Érdekes, hogy bár Málta szigorúan katolikus ország – idegenvezetőnk azt mesélte, hogy több templomuk van, mint nap egy évben –, mégis törvény biztosítja a melegek házassághoz való jogát.

Azoknak pedig, akik az egyébként is izgalmas éjszakai élet mellett valami igazán különlegesre vágynak, az Isle of MTV nevű fantasztikus zenei fesztivált ajánljuk. Képzeljetek el egy hatalmas, mediterrán hangulatú teret. A tér egyik oldalán egy gyönyörű, több száz éves katedrális áll. Az egésznek nagyon nyugis, magával ragadó hangulata van. Aztán képzeljétek el ugyanezt a teret úgy, hogy a tér másik oldalán egy hatalmas színpad van és a téren ötvenezer ember tapsol.

Ez az Isle Of MTV fesztivál, amit immár kilencedik éve rendeznek meg Floriana főterén. Az elmúlt években olyan sztárok léptek már fel itt, mint Lady Gaga, Nicole Scherzinger, Kiesza, a Black Eyed Peas, a One Republic, a Maroon 5, David Guetta, Rita Ora vagy Enrique Iglesias. Az idei megakoncert a lemenő nap sugaraiban kezdődött el. A nemrég feltűnt amerikai Tori Kelly lépett először színpadra, majd a napjainkban nagyon sikeres fiatal Echosmith nevű formáció következett, akik meglepően varázslatos előadásukkal alapozták meg az este további részét. Az idei év egyik szenzációja, a jamaicai OMI már őrjöngő közönség előtt kezdett bele műsorába. A kétségtelenül a nyár slágerének számító Cheerleader című dalt mindenki egyszerre énekelte vele.

A forró hangulatú rendezvénynek igazából két csúcspontja volt. Az egyik Jason Derulo fellépése volt. A lányok sikítoztak, a fiúk meg nézegethették a fiatalember kockás hasát és közben szóltak a legnagyobb slágerek, köztük az aktuális Want To Want Me is. A megakoncert zárásaként a szemtelenül fiatal (még csak 19 éves!) és jóképű holland DJ/producer, Martin Garrix robbantotta fel a színpadot és a nézőteret. A buli természetesen nem ért véget, amikor az utolsó ütem is elhalkult a hangszórókban: az afterparty a hatalmas Gianpula nevű szórakozókomplexumban került megrendezésre, ahol hajnalban még egyszer fellépett Martin Garrix.

isle-of-mtv-2-r-800x600

Aki szeretne a jövő évi jubileumi 10. Isle Of MTV fesztiválon csápolni, már most beírhatja a naptárába a dátumot: 2016.06.28.

Málta tehát ideális úticél egy élvezetes üdüléshez. Az Air Malta vagy a Wizz Air gépeivel mindössze két óra alatt odaérhetünk Budapestről, és tavasztól őszig jó idő van. Egy jó tanács: tessék alaposan körülnézni, mielőtt leléptek a járdáról. A brit gyarmati múltból itt maradt ugyanis a baloldali közlekedés, úgyhogy számunkra meglepő irányból jöhetnek az autók.

Rudolf Alex

www.isleofmtv.com

www.visitmalta.com

www.facebook.com/maltaiidegenforgalmihivatal

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb