Hírek

A Háttér Társaság és a Budapest Pride is csatlakozott a 7. Lakásmenethez

Az idén a Háttér Társaság és a Budapest Pride is csatlakozott a Lakásmenethez. A hajléktalanság az LMBTQI közösség tagjai körében is komoly probléma, gondoljunk csak az otthonról kidobott fiatalokra vagy az idősebb korukra magukra maradt LMBTQI emberekre.

A Háttér Társaság önkéntesei

Felvonulás a lakhatáshoz való jogért. Mert lakás nélkül nincs méltóság, biztonság, család, egészség, élet. Van megoldás a lakhatási válságra és Te is tudsz tenni érte. Gyere el a Lakásmenetre! 

A lakhatási válság ma milliókat érint Magyarországon. A hatalomban lévő döntéshozók mégsem tesznek semmit. Elveszik a gyerekeinket, mert nincs otthonunk. A családunkkal együtt lakoltatnak ki minket, mert a bérlőket nem védi semmi. Naponta kell választanunk az evés és a lakhatás között. Lakcím nélkül nem tudunk elintézni semmit. Hajléktalanszállón kell élnünk akkor is, ha dolgozunk, mert nincs megfizethető bérlakás.” – olvasható a hétvégén megrendezett figyelemfelkeltő felvonulás felhívásában.

A Budapest Pride szervezői részéről Peksa Kamilla beszédet is mondott, amelyet változtatás nélkül közlünk:

“Nagyon sok olyan történetet hallottam, hogy középiskolás diákok rettegnek és nem mernek önmagukról nyíltan beszélni otthon, mert attól félnek, hogy kitagadják őket. Sajnos ez nagyon sokszor bekövetkezik és ezeknek a fiataloknak, gyerekeknek nem marad más, mint az utca. A politikusaink pedig minden egyes homofób kijelentésükkel ráerősítenek erre, mert a szülőket megerősítik abban, hogy a gyerekük nem elfogadható, nem szerethető úgy, ahogy van.   

Azoknak az lmbtq embereknek pedig, akik albérletben élnek, sokszor titkolózniuk kell, mert attól félnek, ha kiderül róluk, hogy azonos nemű párjuk van, mondva csinált okokkal kirakják őket a lakásból. Ilyen esetről az elmúlt hetekben is hallottunk, sajnos gyakran megtörténik. A főbérlő gyűlöli a melegeket, ezért hazudott valamit, és azonnali hatállyal kirakta bérlőjét a lakásból. 

Ez a veszélyeztetett helyzet még inkább fennáll, ha valaki nem csak az lmbtq közösség tagja, hanem más elnyomott csoporthoz is tartozik. Ha például leszbikus és roma, mozgáskorlátozott és biszexuális, menekült és transznemű, és sorolhatnám. Azért jöttünk ma ide, hogy világossá tegyük a döntéshozók és a társadalom számára is, nem tűrjük, hogy levegőnek nézzenek minket. 

Ezért azt mondom, fogjunk össze, álljunk ki egymásért és legyünk egyre hangosabbak. De ne csak a tüntetéseken, hanem a hétköznapokban is. Védjük meg egymást, szóljunk, ha igazságtalanság ér valakit. Ne maradjatok csendben, ha valaki buzizik, cigányozik, lekezelő a nőkkel, szidja a hajléktalanokat, vagy bárkit. Ne hagyjuk, hogy akár csak egy embertársunkat is megalázzák, bántalmazzák, vagy levegőnek nézzék. Álljunk ki egymásért, mert csak együtt vagyunk erősek!”

Fotók: Háttér Társaság Facebook oldala, Vörös Anna

Previous post

12 érdekes tény a homoszexualitás történelméből – 3. rész

Next post

Megölte barátnője 8 éves kisfiát, mert melegnek hitte