Kultúra

Hatásos gyógyszer

Habár a placebo hatástalan gyógyszert jelent a hétköznapi szóhasználatban, az ugyanezt a nevet használó, alternatív rockot játszó brit zenekar igenis meghatározó volt az elmúlt húsz év könnyűzenei életében, amióta megjelent az első lemezük. A banda hamarosan útra kel, hogy megünnepelje a kerek évfordulót. November 11-én a Papp László Sportarénában adnak koncertet.

A Placebo 1994-ben alakult Londonban. Jelenlegi tagjai Brian Molko, Stefan Olsdal és Matt Lunn. Molko és Olsdal már a Luxemburgban töltött iskolás éveikben megismerték egymást, zenekart alapítottak, demóik David Bowie-hoz is eljutottak, akit teljesen lenyűgözött az együttes, és felkérte őket, hogy kísérjék el európai koncertturnéjára. A zenekar Dublinban vette fel debütáló albumát 1996 tavaszán Placebo címmel. A július 16-án megjelent lemezen szereplő tíz szám nagy része a szexről szólt, a Bruise Pristine, a Come Home és a Hang On To Your IQ felújított változataival. Az album aranylemez lett.

PLACEBO_A4_foto5A második lemezük már szívszorító és melankolikus szerelmes dalokkal volt tele, majd következő anyagaikon már az elektronikus zene irányába is elkalandoztak. A zenekar hetedik stúdióalbuma Loud Like Love címmel 2013. szeptember 13-án jelent meg. Olyan zenekarok tekintik példaképeiknek őket, mint a My Chemical Romance, a Panic! at the Disco és az AFI. A Placebo több alkalommal adott koncertet Magyarországon, 2012-ben például a Sziget Fesztiválon. 2016 márciusában jelentette be a banda 20 Years of Placebo elnevezésű világkörüli turnéját, mellyel a zenekar első albumuk megjelenésének 20. jubileumát ünnepli. Az első koncertet október 13-án Dániában, míg az utolsót december 15-én a londoni Wembley Arénában fogják adni. November 11-én Budapesten, a Papp László Sportarénában lépnek fel.

 

Brian Molko így nyilatkozott az őszi turnéról:

„Olyan dalokat is játszani fogunk, amelyekre már megesküdtem, hogy soha többé nem adjuk elő. Azt hiszem, most jött el az ideje, hogy tudatosan figyelembe vegyük, mit akarnak a rajongók hallani, hiszen nagyon türelmesek voltak velünk, amióta nem játszottuk a korai slágereinket. A 20 éves jubileumi turné pont megfelelő alkalom lesz erre. Ezt a turnét a rajongókért csináljuk majd, de persze számunkra is lehetőség, hogy újra felfedezzünk egy csomó régi dalt, mint a Pure Morning vagy a Nancy Boy, amelyeket lassan 10 éve nem adtunk elő és valószínűleg nem is fogunk a későbbiekben. Természetesen más meglepetésekkel is készülünk a turnéra.”

A zenekar emblematikus figurája az énekes-gitáros, androgün külsejű Brian Molko, aki 1972-ben Brüsszelben született. Amerikai, skót, francia és olasz gyökerekkel rendelkezik. Gyerekkorában sokat költöztek. Apja szigorú neveléssel bankárnak szánta, ami ellen kifestett körmökkel, szájjal, szemekkel és punk zene hallgatásával lázadt. Luxemburgi iskolás évei alatt sokat csúfolták, később Londonba ment drámát tanulni. 1998-ban szerepelt a Velvet Goldmine című glam rock filmben. Számos hangszeren játszik: gitáron, basszusgitáron, harmonikán, szaxofonon és zongorán.

PLACEBO_A4_foto1A ’90-es években rendszeres drogfogyasztóvá vált, egy 1997-es interjúban elárulta: talán a heroin az egyetlen kábítószer, amit nem próbált ki. Később az is felkerült a listájára. 2010-ben a zenekar tagjai úgy nyilatkoztak: teljesen felhagytak a drogokkal, amelyek – elmondásuk szerint – a dalaik születését is inspirálták.

Brian nyíltan vállalja biszexualitását. 2005-ben bejelentette, hogy egy korábbi hölgy partnere életet adott Cody nevű kisfiának.

Stúdióalbumok

* Placebo (1996)
* Without You I’m Nothing (1998)
* Black Market Music (2000)
* Sleeping With Ghosts (2003)
* Meds (2006)
* Battle for the Sun (2009)
* Loud Like Love (2013)

Cs. Z.

Previous post

Colton Haynes: A coming outomat okolták apám öngyilkosságáért

Next post

Ugandai miniszter: Meg akarnak erőszakolni a homokosok!