Hírek

Hatalmas pofont kaptak a házassági egyenlőség támogatói a tajvani népszavazáson

Megrázta a kelet-ázsiai szigetország meleg és leszbikus közösségét a november 24-re, szombatra kiírt népszavazás eredménye. A kezdeményezés – amelyhet úgynevezett családvédő, konzervatív csoportok gyűjtötték az aláírásokat – öt, az LMBTQ közösséget érintő kérdésben kérdezte az állampolgárok véleményét és legalább 4,95 millió szavazónak kellett volna a házassági egyenlőség mellett szavazni ahhoz, hogy a polgári törvénykönyv házasságdefinícióját módosítsák.

 

Egyenlő házasságot ellenző tüntetők Tajpejben

 

Ehhez képest a szavazatszámlálás jelenlegi állása szerint több, mint ötmillióan szavaztak a módosítás ellen és csak alig másfél millióan mellette. “Holnaptól még nehezebb a küldetésünk. De még keményebben fogunk dolgozni” – nyilatkozta Miao Poya, LMBT jogi aktivista.

Már az sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy a választási bizottság október elején helyt adott a népszavazási kezdeményezésnek, miután az alkotmánybíróság tavaly májusban egyszer már kimondta: alkotmányellenes az azonos nemű párok kizárása a házasság intézményéből. Népszavazás kiírása helyett a törvényhozásnak kellene alkotmányt módosítania, vagy legalább törvényt hoznia az egyenlő házasságról.

Az eredmény, vagy legalábbis a nemek magas aránya annak ismeretében is megdöbbentő, hogy egy négy évvel ezelőtti közvélemény-kutatás szerint a szigetlakók több, mint kétharmada támogatta, hogy a meleg és leszbikus párok is házasodhassanak. Emellett számos tüntetés is volt a házassági egyenlőség mellett.

婚姻平權,基本人權

On this day, you stepped on the Ketagalan boulevard against the scorching sun and freezing rain or you just watched the live stream in front of the computer or you were just full of anticipation and…

Hogy mi jön most? Egyelőre kérdéses. Mindkét tábor a törvényhozástól vár választ és jogalkotást követel.

Öröm az ürömben, hogy a karib-tengeri Bermuda Feljebbviteli Bírósága döntött: továbbra is törvényes az azonos neműek házassága, minden ezzel ellentétes törvény hatályát veszíti. Az ügy előzményeiről korábbi cikkünk itt olvasható:

Fél évet élt a házassági egyenlőség Bermudán

 

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Bezzeg régen még igazi férfi volt a férfi!

Next post

Szivárványszínű ruhában tiltakozott Lengyelországban Olly Alexander