Nagyvilág

Hatalmas összeggel segítené Joe Biden a HIV megfékezését

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya a héten vázolta a 2022-es költségvetéssel kapcsolatos terveit, amelyben jelentős, 267 millió dolláros, átszámítva 80 milliárd forintos plusz forrással kalkulál a HIV-vírus elleni harchoz.

Donald Trump 2019-ben indított 10 éves szövetségi programot, amely célul tűzte ki, hogy 2025-re az új fertőzöttek száma 75, 2030-ra 90 százalékkal csökken. Utóbbi azt jelentené, hogy évente már csak alig 3000 új kiszűrt HIV-fertőzés lenne az Amerikai Egyesült Államokban – és nem azért, mert kevesebbet szűrnek, hanem mert kevesebb az új fertőzött.

A Biden-adminisztráció folytatni kívánja ezt a programot, de nagyobb összeget kíván a célra csoportosítani. Bár szakértők megemlítik, hogy ez az összeg még mindig nem annyi, amennyit ők elegendőnek tartanak (a tervezett növeléssel együtt már 670 millió dollárnál jár), de nagy előrelépésként tekintenek rá és bíznak benne, hogy segíteni fog a kitűzött számok elérésében, akár előbb is, mint az a tervben szerepel.

A program három fő eleme a diagnosztizálás, kezelés és megelőzés. Az új fertőzöttek számának csökkentésénél nagyban támaszkodik arra a kormány, hogy a friss fertőzöttek minél szélesebb körben és minél előbb gyógyszerhez jussanak (így akadályozva meg, hogy esetlegesen tovább fertőzzenek), valamint szeretnék a PreP-használatot is minél többek részére biztosítani.

Borítókép: AP Photo/Evan Vucci

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb